Osijek
NEUOBIČAJENA PRAKSA POJEDINIH ŠKOLA

Iako su udžbenici besplatni, pojedine škole traže da roditelji potpišu žele li ih
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Otac buduće prvašice u jednoj osječkoj osnovnoj školi ostao je neugodno iznenađen kada je početkom ovog tjedna u školi od njega zatraženo da se potpiše želi li rabljene udžbenike za svoje dijete.

- Upitao sam: “Pa zar neće sva djeca dobiti besplatne rabljene udžbenike, zar će netko kupovati nove?” No, nisam dobio odgovor. Tako da sam se osjećao kao da nas dijele na socijalne slučajeve koji će uzeti besplatne stare udžbenike i one koji drže do sebe pa će svom djetetu kupiti nove. S obzirom na to da je Grad Osijek kupio udžbenike za sve učenike osnovnih škola, a svi smo mi to platitili kroz razna davanja, doista smatram bacanjem novca ako netko kupi nove udžbenike. Ne odričem nikom pravo da to ipak učini, no škole to ne bi trebale poticati. Jer ako roditelja pitaju hoće li rabljene udžbenike ili ne, u startu se stvara nejednakost među učenicima. Valjda bi bilo normalno da prvog dana škole svi učenici na klupi dobiju besplatne, gradske udžbenike, a ako se nekome onda ti ne sviđaju, neka si kupi nove, ovako se stvara jako ružna slika - požalio nam se ovaj otac.

U Odsjeku za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež Grada Osijeka kažu kako ovo nikako nije uobičajna praksa u osnovnim školama i slažu se da je ovakav pristup podjeli besplatnih udžbenika vrlo loše iskomuniciran.

- Slažem se s vašim čitateljem da pitanja o tome žele li roditelji ili ne besplatne udžbenike ne bi trebalo biti. Istina je da su udžbenici sada već stari četiri godine i da iduće godine idemo u nabavu novih, ali mi redovito zanavljamo istrošene udžbenike. Dakako, u slučaju da se nekom roditelju ne sviđaju dobiveni udžbenici, njegovo je pravo da djetetu kupi druge, ali izjašnjavanja ne bi trebalo biti. Mi smo od škola zatražili da nam do 18. lipnja dostave podatke o udžbenicima kojih imaju manjka ili viška kako bismo im mogli nadomjestiti one koji nedostaju ili njihove viškove dati onima kojima baš ti udžbenici nedostaju. Problem na našem tržištu školskih udžbenika je što mi za osam razreda osnovne škole u ovom trenutku baratamo s 1800 naslova. Tako da je lani popis knjiga koje su bile manjak ili višak u osječkim osnovnim školama bio širine jednog metra i dužine 12 metara. Stoga su si možda u školi koju spominje vaš čitatelj htjeli olakšati prebrojavanje kompleta koji im trebaju, ali napravili su to na nakaradan način - komentirao je Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu.

U Osnovnoj školi Vladimira Becića, primjerice, kažu kako nikada nisu imali sličnu praksu.

- Kod nas se pri upisu djeteta u školu roditelje ne pita žele li udžbenike ili ne. No, moram reći i da je jako malo roditelja koji kupuju udžbenike uz ove besplatne. Naime, jedan komplet za peti ili šesti razred stoji i više od 2000 kuna. U slučaju da je učenik uništio ili izgubio udžbenik, dužan je kupiti novi na kraju školske godine. Ovaj otac možda je mogao i sam otići do ravnatelja te škole i vidjeti zašto se škola odlučila za prikupljanje potpisa, možda bi dobio razumno objašnjenje. Vjerojatno nije bilo loše namjere - zaključuje Tatjana Kristek, ravnateljica OŠ Vladimira Becića.

Nefreteta Z. EBERHARD

600

tisuća kuna dat će Grad Osijek ove godine za zanavljanje udžbenika za učenike osnovnih škola

otac

IZJAŠNJAVANJE JE DOŽIVIO KAO OBLIK DISKRIMINACIJE

Najčitanije iz rubrike