Osijek
UZ SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI

I vama može zatrebati krv!
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Diljem svijeta 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi te se iskazuje zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za sve darovane doze krvi kojima su spašeni mnogi životi. Davanje krvi kao djelo solidarnosti tema je ovogodišnje kampanje s ciljem da se govori o ljudima čiji su životi spašeni darovanjem krvi. Ne samo da potiču redovite darivatelje da nastave davati krv nego motiviraju ljude koji do sada nikada nisu bili davatelji da se priključe velikoj humanoj obitelji.

Također, jedan od ciljeva je podizanje šire svijesti das je darivanje krvi altruistički čin koji pogoduje cijelom društvu te da se odgovarajuća opskrba zdravstva može osigurati samo redovitim donacijama dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi. Važno je i promicati vrijednosti zajednice davanja krvi u povećanju solidarnosti i socijalne kohezije zajednice te u poticanju ljudi da se brinu za druge i grade brigu o zajednici. Jedan od ciljeva kampanje je i promicanje međunarodne suradnje te osiguranje primjera dobre prakse, kao i prihvaćanje jedinstvenog stava širom svijeta o darivanju krvi, utemeljeno na načelima dobrovoljne nenovčane donacije.

Svjetski dan darivatelja krvi prilika je i zahvale pojedincima koji daruju krv pa tom prigodom donosimo dvije priče Osječana, 28-godišnje Kristine Repušić i 70-godišnjeg Silvestra Vrčeka, koji su, uz dugogodišnje dobrovoljno darivanje, okusili i kakav je osjećaj primiti krv u teškoj životnoj situaciji.

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike