Osijek
SILVESTAR VRČEK (70)

Dao sam krv 102 puta, pozivam sve mlade da postanu davatelji
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Malo se tko može pohvaliti da je krv u životu dao respektabilna 102 puta kao što je to učinio Osječanin Silvestar Vrček. Prije gotovo pola stoljeća, prisjeća se, zajedno sa šestoricom prijatelja prvi je put darovao krv koju je iznenada zatrebala majka njihova prijatelja. Nakon toga počeo je davati krv dva puta godišnje pa potom svaka tri mjeseca. A prije 17 godina, nakon teške prometne nesreće, osjetio je, kaže, u cijelosti osjećaj čovjekoljublja.

- Dolazio sam iz Vukovara i na ulazu u Trpinju. Iako nisam popio niti kapi alkohola, odjednom sam izgubio kontrolu nad automobilom i udario u betonsku “ćupriju”. U Kliničkom bolničkom centru Osijek pao sam u komu, a tijekom cijele hospitalizacije primio sam ukupno 22 doze krvi, koje su mi spasile život. Bio je čudan osjećaj znati da ja svojim darivanjem živim u ljudima koji su dobili moju krv, a sad su mnogi krv dali meni i pomogli mi živjeti – prisjeća se Vrček.

Naglašava kako je osjetio neopisiv osjećaj zahvalnosti, što mu je samo još jednom potvrdilo da je davno odabrao pravi put. Nakon što je došao u godine kad krv više ne može darovati, Vrček kaže kako bi, da se ponovno rodi, također odabrao taj, kako ga naziva, humani poziv. I članovi njegove obitelji dobrovoljni su davatelji krvi, što ga čini sretnim i ponosnim.

- Pravo mi je zadovoljstvo što sam cijeli svoj život bio dobrovoljni davatelj krvi. Stoga pozivam sve mlade ljude da se priključe dobrovoljnom davanju krvi, jer već sutra svatko od nas može zatrebati tu vrijednu i dragocjenu tekućinu – poručuje Vrček. M. Mihelić

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike