Regija
LIKOVNA UDRUGA ŽUPANJA

LUŽ-ovci slave deset godina rada
Objavljeno 13. lipnja, 2018.

ŽUPANJA

Likovnom kolonijom u subotu, 30. lipnja, u ugostiteljskom objektu Štagalj Likovna udruga Županja 08 obilježit će 10. obljetnicu postojanja. Brojni će slikari doći u Županju, uživati u slikanju, druženju i tamburaškoj pjesmi. Umjetnička djela s kolonije bit će izložena na izložbi, najvjerojatnije u kolovozu, u povodu obilježavanja Dana grada. Predsjednik Zlatko Kokanović kaže kako na koloniji očekuje 25 uradaka koji će obogatiti županjski fond slika. Osnivač i dopredsjednik LUŽ-a 08, slikar Pero Avramović, prisjetio se kako je 80-ih godina prošlog stoljeća postojala inicijativa o osnivanju Kluba likovnih stvaratelja Županja, ali nije dugo potrajala. Na nagovor Andrije Matijevića 2008. godine odlučio je ponovno pokušati, a uz potporu ravnatelja Gradske knjižnice, prof. Jurice Buljana, održana je osnivačka skupština Likovne udruge Županja 08.

- Izložbe su dobro posjećene i drago mi je što su umjetnost i slikarstvo u Županji prepoznati i imaju svoje mjesto. Stalno nam se javljaju novi članovi. Uz Županjce, imamo ih iz Otoka, Vinkovaca, Posavskih Podgajaca, Vrbanje..., javljaju se i umjetnici iz Vukovara - kazao je Avramović. Zahvaljuje LUŽ-ovcima na radu i velikoj upornosti i građanima na potpori. Ističe da je u prvih četiri, pet godina postojanja Udruga svakog mjeseca priređivala izložbe. Zanimljivo je istaknuti da prilikom otvaranja izložbi posjetitelji redovito sudjeluju u besplatnoj tomboli i na dar dobivaju umjetničke slike.

Kao gorući problem u radu LUŽ-a 08 ističe nedostatak prikladnog prostora za galeriju. U početku su izložbe organizirane u dijelu prostora Gradske knjižnice, ali se pokazalo da nije zadovoljavajući. Predsjednik Kokanović potom je na korištenje ustupio vlastiti prostor i Udruga ga je pretvorila u galeriju.

- To je simpatičan prostor, ali ne zadovoljava potrebe - napominje Avramović. Upozorio je na nužnost pronalaženja adekvatnog prostora za galeriju, o čemu se govori niz godina. Slikari pomoć očekuju i od Grada Županje i apeliraju na gradske oce da im pruže potporu u daljnjem radu.

Kokanović zadovoljno ističe da se LUŽ 08 rado odaziva pozivima i surađuje s brojnim udrugama koje su mu organizirale likovne kolonije i u vlasništvo dobile nastale uratke. Primjerice, KUD-om Tomislav, Lovačkom udrugom Gaj i s vrtićem Maslačak, ali i udrugama u Vinkovcima i Otoku. Najavljuje da će u sklopu obilježavanja 10. obljetnice biti otvorene zanimljive izložbe. M. Lešić Omerović

POSLASTICA IZ NAŠIH KOLEKCIJA

Pravu umjetničku poslasticu za sugrađane LUŽ-ovci su priredili lani u sklopu Županjskog ljeta izložbom slika pod nazivom Iz naših kolekcija. Umjetnici i članovi Udruge Zlatko Kokanović, Gordana Matić, Petar Avramović i Vladimir Vočanec predstavili su 67 likovnih uradaka 37 autora iz vlastitih kolekcija pokazavši iznimno bogatu i sadržajnu likovnu umjetnost.

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike