Dome slatki dome
SUZBIJANJE BOLESTI

Prirodno protiv nametnika na bilju
Objavljeno 14. lipnja, 2018.
Korijen kadifice izlučuje fitotoksine koji su otrovni za parazitske gljivice, ali i za crve koji uništavaju korijen

Evo nekoliko prirodnih preparata za suzbijanje bolesti povrća. Na prvom je mjestu pripravak protiv biljnih ušiju. Osnovni sastojak pripravka je kopriva. U 10 l vode, najbolje kišnice, potopite 1 kg svježih usitnjenih listova koprive ili 100 – 200 g suhih. Ostavite pokriveno 24 sata, ne držite duže jer se stajanjem smanjuje učinkovitost preparata. Procijedite i tako dobivenom tekućinom prskajte napadnuto bilje svakih 3 - 5 dana. Tako pripremljen pripravak može poslužiti i za dohranu biljaka. Kopriva se bere prije same cvatnje, dok je još mlada, jer je tada najjača.

l Sredstvo od preslice protiv hrđe, pepelnice, grinja i crvenog pauka. Preslica raste na vlažnim staništima, pa je možete naći u blizini rijeka i potoka. Koristi se protiv hrđe i pepelnice, grinja i crvenog pauka. Kilogram svježe preslice potopite u 10 litara vode i ostavite da stoji 24 sata. Zatim lagano prokuhajte 30 minuta. Kada se tekućina ohladi, razrijedite je vodom u omjeru 1 : 5 i njome prskajte biljke.

Tekućinu od preslice možete pomiješati sa sredstvom od koprive u omjeru 1 : 1 i upotrijebiti za prskanje biljaka. Povećat ćete učinkovitost u borbi protiv nametnika i ujedno nahraniti svoju biljku.

l Sredstvo za prskanje od crvenog i bijelog luka. Ovo sredstvo koristi se protiv grinja i plijesni te ako lišće postane smeđe. U 10 litara vode potopite 500 g narezanog crvenog i bijelog luka. Kada se tekućina prestane pjeniti, razrijedite je deseterostrukom količinom vode te njome prskajte zemlju protiv plijesni. Od kuhanih ljuski crvenog luka možete napraviti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

l Sredstvo protiv lisnih uši i gljivičnih bolesti. Lisne uši znaju ponekad biti zbilja dosadne. Najlakše ćemo ih odbiti od biljaka ako u blizini oboljele biljke posadimo lavandu ili čubar. Lisne uši možete mlazom vode ukloniti s biljaka. Taj postupak treba provoditi ujutro, kako bi se biljke što prije osušile na suncu. Ako to ne pomogne, možete upotrijebiti neko od prirodnih sredstava.

l Protiv lisnih uši, hrđe, grinja, gusjenica i mrava u 10 l vode (najbolje kišnice) potopite 300 g svježih listova cvjetova pelina ili 30 g suhog pelina. Ostavite pelin da se namače u vodi 2 – 3 dana, nakon čega je tekućina spremna za prskanje.

l Tekuće gnojivo od koprive. Plastičnu ili drvenu posudu napunite do pola koprivom i nalijte vodu do vrha. Posudu prekrijte mrežicom, dva puta dnevno promiješajte tekućinu. Kada se tekućina počne pjeniti, dodajte šaku kamenog brašna kako biste neutralizirali neugodan miris. Kada se otopina prestane pjeniti, gnojivo je gotovo. Koristite je za polijevanje u omjeru 1 : 10.

l Što još može pomoći? Neven, koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, izlučuje sok što pomaže tlu pri oslobađanju od štetnih tvari. Korijen kadifice izlučuje fitotoksine koji su otrovni za parazitske gljivice, ali i za crve koji uništavaju korijen. Na tlu gdje rastu kadifice i neven nema zemljišnih štetnika ni gljivica.J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike