Dome slatki dome
PRKOS

Prava ljetna biljka
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Prkos je sukulentna biljka niska rasta, stablo doseže visinu od 10 do 20 cm. Sočno je i mesnato, crvenkaste boje i bujnog grananja. Listići su igličasti i mesnati. Cvjetovi prkosa su krupni, pojedinačni i bez mirisa, izraženih prašnika. Mogu biti jednostruki ili puni, u raznim bojama: bijeli, žuti, narančasti, ružičasti, crveni, ljubičasti ili dvobojni. Cvjetanje je neprekidno, od lipnja do prvih mrazova. Cvjetovi se u sumrak i za oblačnih dana zatvaraju. Prkos je mala ali otporna biljka koja potpuno opravdava svoj naziv. Nije zahtjevan za uzgoj, a uz dovoljno sunca cvjetni prekrivač je neizostavan.

Prkos je jedna od biljaka ljeta, podrijetlom iz Južne Amerike. Iako postoji više vrsta prkosa, najčešće se uzgaja jednogodišnja vrsta Portulaca Grandiflora.

Lako razmnožavanje

Prkos se i sam razmnožava osipajući sjeme. Na zemljištu gdje sjeme padne raste godinama. Dovoljno je zasaditi prkos samo jednom da biste ga imali i sljedećih ljeta, iako nije trajnica. Sjeme možemo i sami prikupiti prije nego što se čahura u kojoj se ono nalazi raspukne a sjeme raspe po zemlji.

Najbolje mu odgovaraju sunčani položaji. Može se uzgajati i u posudi. Za rast i razvoj sunčan položaj od presudnog je značenja. Bolje uspijeva na siromašnijem i pjeskovitom zemljištu s dobrom drenažom i minimalnom količinom vlage. Prihranjivanje nije potrebno. J.Kn.

Možda ste propustili...

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU

Nulta potrošnja energije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana