Kultura
GOŠĆA PROSLAVLJENA HRVATSKA SOPRANISTICA

Zagrebački solisti i Lana Kos za kraj 64. sezone
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

ZAGREB

Zagrebački solisti kao gošću završnog koncerta 64. sezone pozvali su Lana Kos (1984., Varaždin), proslavljenu hrvatsku sopranisticu, koja je sa samo 17 godina debitirala u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj “Čarobnoj fruli” u HNK-u Zagreb, a kao prva Hrvatica, nakon Ljiljane Molnar Talajić, ulogom Violette (Traviata) i Juliette (Romeo i Julija) nastupila je u Arena di Verona.

Na programu su bila djela F. Schuberta: Smrt i djevojka, br. 14, D.810; G. Verdija: Molitva Desdemone iz opere Otello, Tacea la notte placida, arija Leonore iz opere Trubadur, G. Puccinija: Krizanteme, elegija za gudački ansambl, Si, mi chiamano Mimi, arija Mimi iz opere La Boheme, te E. Kalmana: Kad čujem ciganske violine, arija Marice iz operete Grofica Marica.

Zbog specifične boje glasa, raspona od tri oktave te lakoće i suverenosti pjevanja, njezin veliki pjevački potencijal odmah je došao do izražaja, a prepoznao ga je i veliki Mstislav Rostropovič, angažiravši je za ulogu Nataše Rostove u operi “Rat i mir” S. Prokofjeva u moskovskom Boljšoj teatru. Postala je 2006. najmlađa solistica u povijesti Bavarske državne opere u Münchenu, gdje je tijekom četiri godine interpretirala niz uloga pod vodstvom najuglednijih svjetskih dirigenata. Godine 2008. pjevala je glavnu ulogu u Janáčekovoj operi Mala lukava lija u Izraelskoj operi u Tel Avivu te nastupila kao Madame Cortese u Rossinijevoj operi Putovanje u Reims na Opernom festivalu u Wexfordu (Irska). Godinu dana poslije počela je njezina suradnja sa Slovenskim narodnim kazalištem u Mariboru, gdje je bila vodeća solistica. Ostvarila je velike uloge, kao što je Mimì (La Bohème), Violetta Valéry (La Traviata), Juliette (Roméo et Juliette). Za naslovnu ulogu u Donizettijevoj operi Lucía di Lammermoor, ostvarenu u HNK-u Ivana pl. Zajca iz Rijeke 2011. dobila je Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji iznimnog ostvarenja mladih umjetnika do 30 godina. Ove joj je godine Nagrada hrvatskog glumišta u kategoriji za najbolju žensku ulogu dodijeljena za ulogu Elvire u operi Ernani G. Verdija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Giancarla del Monaca i produkciji HNK-a u Splitu. Međunarodna karijera Lane Kos doživjela je novi uzlet 2011. godine, ulogom Violette koju je pjevala u Veroni uz dirigenta Carla Rizzija i redatelja Huga de Anu, te u Teatru Massimo u Palermu uz dirigenta Brunu Bartolettija i redatelja Henninga Brockhausa. Iste je godine pjevala ulogu Micaële na Izraelskom opernom festivalu u Masadi pod ravnanjem Daniela Orena, u režiji Giancarla del Monaca, te Manon u Grčkoj državnoj operi u Ateni, također u režiji Giancarla del Monaca. U idućim godinama Lana Kos niže brojne uspjehe nastupima na svjetskim pozornicama. Među njima valja istaknuti ulogu Desdemone u Pekinškoj operi, zatim Violette u veronskoj Areni i u kineskom gradu Guangzhou u produkciji Covent Gardena. Zapažen je i njezin nastup u ulozi Desdemone u Teatru Massimo u Palermu uz maestra Renata Palumba, zatim uloga Micaële u São Paulu u Brazilu te uloga Giuliette u veronskoj Areni uz tenora Vittorija Grigola. Godine 2016. pjevala je Luisu Miller u Teatru Real u Madridu s Leom Nuccijem i maestrom Jamesom Conlonom, zatim Mimì u Teatru Giuseppe Verdi u Trstu te Violettu u Teatru Lirico u Cagliariju. Sezonu 2016./2017. otvorila je ulogom Liù (Turandot) koju je otpjevala na Međunarodnom glazbenom festivalu u Makau, Kina. Tijekom sezone 2017./2018. angažirana je u Grazu kao Leonora u operi Trubadur, a tijekom ove sezone kao Leonora nastupila je i u Operi u Bernu te u Centru umjetnosti u Seulu. U svibnju nastupala je u ulozi Violette u Genovi, a istu će ulogu ponoviti i ovo ljeto i Bariju (Teatro Petruzzelli) te 2020. godine u Teatru Real u Madridu. N.Vek.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike