Novosti
DO SADA 12 OBOLJELIH

Sumnja se na još četiri nova slučaja ospica u Dubrovniku
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke Opće bolnice dr. Stjepan Đuričić izjavio je u utorak u Dubrovniku kako je potvrđeno dvanaest slučajeva ospica, a za još tri ili četiri čeka se potvrda, s tim da se broj mijenja iz sata u sat. Svih dvanaestero oboljelih imalo je stabilna klinička stanja, a dio ih je već otpušten na kućnu njegu, potvrdio je Đuričić.

Napomenuo je kako su u ponedjeljak navečer i utorak ujutro na odjel primljene dvije osobe sa sumnjom na ospice. “Blažeg su kliničkog tijeka, uzeti su im uzorci i bit će pušteni na kućnu njegu. Može se posumnjati na ospice kod svakoga tko za simptome ima febrilitet, kašalj, hunjavicu, crvenilo očiju, osip koji se širi iza ušiju, na čelu, po vratu preko trupa i ekstremiteta”, izjavio je Đuričić.

“Kad posumnjate da imate ospice, preporuka je telefonski kontaktirati svog liječnika ili pedijatra i prenijeti mu svoja zapažanja, a da on da mišljenje ima li razloga za odlazak na Odjel infektologije. Tako će se smanjiti pritisak i gužva u čekaonicama ambulante primarne zaštite i Hitne pomoći”, istaknuo je Đuričić.

Dodao je kako među stanovništvom nema panike, a da se oboljeli s blažom kliničkom slikom ne hospitaliziraju, već im se uzmu uzorci. Ako za to postoje uvjeti, ti su oboljeli u kućnoj izolaciji. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je kako je nužno daljnje procjepljivanje populacije, kako bi se širenje opcija zaustavilo.

“Starije osobe su zaštićene, odnosno svi stariji od 1960. godišta su 99 posto zaštićeni i ne smatraju se ugroženima”, dodao je Lakić te napomenuo kako bi bilo dobro da svatko provjeri svoj cijepni status. “Postoji ograničen broj testova, a trenutačno se mogu testirati samo osobe po preporuci, a to su bolesne osobe i određeni kontakti za koje se procijeni da je potrebno. Od 25. svibnja još nije potrošeno 1200 cjepiva, a ako bude potrebno, naručit će se još”, zaključio je Lakić. Iz dubrovačke Opće bolnice sve osobe sa sumnjom na ospice koje dolaze na Odjel za infektologiju upućuju se na stražnji ulaz u bolnicu. H

LIJEČNICI: CIJEPITE DJECU

“Naša je populacija loše procijepljena, što pogoduje širenju bolesti, a cijepljenje je najučinkovitija mjera za sprječavanje širenja. Pozivamo sve roditelje, staratelje i skrbnike da odmah cijepe svu necijepljenu djecu koja se mogu cijepiti, kao i sve nezaštićene zdravstvene radnike te nezaštićene radnike u dječjim vrtićima”, rekao je Lakić. Istaknuo je kako je svim dječjim vrtićima od Ploča do Konavala rečeno da se necijepljena djeca uklone iz vrtića, kako ne bi došlo do naglog širenja bolesti.