Novosti
MIGRANATA SVE VIŠE

BiH zatvara granicu ako to učini RH
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić izjavio je u utorak u Sarajevu da će vlasti te zemlje zatvoriti istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori za migrante ako to učine Hrvatska i druge zemlje Europske unije.

"Jedini pravi odgovor na to bio bi pojačan nadzor granice i slanje dodatnih snaga na granicu s našim istočnim susjedima i ako se dogodi zatvaranje granica, nama neće preostati ništa drugo nego da i mi zatvorimo granicu prema Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Ujić. Objasnio je kako su iz Austrije dobili informacije o potpunom zatvaranju granice te najave da će to učiniti i Slovenija i Hrvatska. Ravnatelj Službe za poslove sa strancima u BiH dodao je kako je dnevni priljev između 65 i 80 migranata, koji granicu prelaze u manjim ili većim skupinama. Od kraja prošle godine služba je registrirala 6257 migranata koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu, a njih 5635 zatražilo je međunarodnu zaštitu.H

Samo 20 posto migranata je iz ratnih zona

Ujić je upozorio da samo petina migranata dolazi iz zona ratnog konflikta, a u najvećem broju radi se o ekonomskim migrantima. "Ovdje se radi o mješovitim migracijama, gdje je samo 20 posto izbjeglica, a ostalo su ekonomski migranti, među kojima je mnogo obitelji s djecom, i dolaze iz 45 različitih zemalja", rekao je Ujić. Najavio je da će vlasti BiH uskoro adaptirati jednu vojarnu kao prihvatni centar, nedaleko od Sarajeva, te velik broj izbjeglica u Unsko-sanskoj županiji, sa sjedištem u Bihaću, pokušati smjestiti u prostorije posrnulog prehrambenog diva Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore