Novosti
CRTAČ FOTOROBOTA: NENAD BARINIĆ

Žene pamte oči, usne
i napadačevu stražnjicu,
a muškarci klempave uši
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
Barinić je nacrtao oko 600 fotorobota - mnoge su osobe pronađene

Današnji fotorobot osobe za kojom traga policija izrađuje s pomoću kompjutora, ali pomoć “umjetnika” još je potrebna. Za izradu fotorobota, odnosno portreta, osposobljeni su policajci u četiri hrvatske Policijske uprave, i to u Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj.

- Portreti se izrađuju u prisutnosti svjedoka na temelju opisa, a pritom se koristi program Adobe Photoshop CS5. U proteklih pet godina desetak objavljenih portreta pridonijelo je pronalasku počinitelja - doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Ništa bez ruke

No napoznatiji hrvatski crtač fotorobota, Nenad Barinić iz Vukovara, kaže da nema ništa do ručnog crtanja. Barinić je radio u policiji, ali je široj javnosti poznat kao crtač stripova, ilustrator, dizajner i voditelj strip-radionica.

- Izrađivao sam fotorobote od 1992. do 2016., kada sam otišao u mirovinu. Iako sam to radio u okviru svog policijskog posla i nikada nisam dobivao nikakve dodatne naknade za to, u Zagrebu je bio čovjek koji je fotorobote izrađivao kompjutorski i imao službeno vozilo, laptop, razne dodatke. Njemu je trebalo oko šest sati da nacrta fotorobot s pomoću računala, a ja sam to napravio u vremenu između 20 i 45 minuta. Ispitanika, još u šoku, pita se kakve je oči imao, na primjer, napadač, a u bazi računala dva su milijuna predložaka. Računalni programi su sjajna ideja, no vrlo neupotrebljivi u praksi - kaže Vukovarac.

- S obzirom na to da sam bio policajac, ispitivao bih svjedoka o svemu što je važno za kriminalističku obradu, a nerijetko se tako došlo i do lažnih iskaza. Najvažnije je u tom poslu da se žrva prvo malo oslobodi u nevezanom razgovoru i stekne povjerenje. Olovka, gumica, šiljilo i papir osnovni su pribor. Tih 20 minuta do dva-tri sata maksimalno je vrijeme da se napravi fotorobot. Prvi sam fotorobot radio tri ili četiri dana jer je osoba s kojom sam razgovarao zadobila tešku ozljedu glave pa se naprezala i često padala u nesvijest. Realno vrijeme je od pola sata do 45 minuta - dodao je Nenad Barinić, koji kaže da nipošto nije lako sjetiti se lika napadača.

Neke je i prodao

- Da uletim kroz vrata i uperim cijev pištolja u nekoga, čovjek je šokiran. Vidi cijev i obično samo jedan detalj i od toga sam kretao. Kada bih kroz razgovor to pogodio, otvarao bi se lik dalje. Uvijek sam uspio izvući maksimum iz izjava svjedoka. Puno ih je otkriveno prema mojim fotorobotima, dosta velik postotak. Napravio sam oko 600 fotorobota, a četiri sam čak i prodao. Ljudi koje sam crtao pronađeni su pa su ih željeli imati, a neki od njih su ih otkupili - kazao nam je umirovljeni policajac i najpoznatiji hrvatski crtač fotorobota Nenad Barinić. Nakon što je otišao iz MUP-a, njegove usluge često traže privatne osobe izvan Hrvatske.

Sandra LACIĆ
ŽENE ZAMJEĆUJU DRUKČIJE POJEDINOSTI OD MUŠKARACA

Kako nam je ispričao Nenad Barinić, žene na osobama zamjećuju ono što muškarci ne zamjećuju. “Žene prvo što vide jest cijev oružja, nož i slično, potom usne, pa oči i obavezno guzu napadača na odlasku. One bolje pamte i odjeću, na primjer, je li 'markirana' i odgovara li odjeća stasu napadača. Mušarci obično primijete klempave uši, prorijeđenu kosu i, ako postoji, velik trbuh. Sve se razlikuje od slučaja do slučaja”, kaže Barinić. Dodao je da je bilo primjera kada bi svjedoci zapamtili samo izraz lica ili način kretanja, držanja tijela, oblik glave, odjeću ili obuću osobe koja se traži. “U jednom slučaju osoba je bila dizajner obuće. Bila je na zemlji i tako je opisala način šivanja i sklapanja obuće te materijal da je počinitelj pronađen”, ispričao nam je Vukovarac.

CRTAO NAKIT, ODJEĆU...

Umirovljeni crtač fotorobota kaže da su zlatari u stanju opisati svaki detalj predmeta koji su napravili, a on je uz nakit crtao i odjeću, obuću i slično.

- Često sam gostovao po TV emisijama pa bi mi opisivali fotografiju nekoga. To bi trajalo, a onda bih im rekao da zamisle kako bi bilo da sam ih uplašio i odmah izišao, koliko bi onda zapamtili!? Jednom zgodom bilo je nekoliko osoba u mom uredu i opisivale su mi osobu s fotografije, ušao je kolega i uzeo nešto iz ladice. Onda sam im rekao da mi opišu njega. Znali su samo da je mlađi muškarac, vitkiji i tamnije kose, a uopće nisu bili u stanju šoka - objasnio je Nenad Barinić kako funkcionira naša percepcija.