Ekonomija
POVIJESNO NISKO

Kamate u Europi padaju nevjerojatnih 10 godina
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
ECB oklijeva s dizanjem stopa, a to za građane u EU znači da će štednja još godinama biti neisplativ način ulaganja novca

U srijedu se održava redoviti sastanak odbora američke centralne banke za odlučivanje o monetarnoj politici (FOMC). Većina sudionika na financijskim tržištima očekuje da će na sastanku biti donesena odluka o još jednom podizanju referentnih kamatnih stopa u SAD-u, što će biti sedmo podizanje stopa u posljednje tri godine. To znači da će u Americi vjerojatno uskoro doći i do rasta kamatnih stopa na štednju i kredite, ističe za Admiral Markets analitičar Josip Kokanović te podsjeća kako je s druge strane oceana situacija potpuno drukčija.

Europska centralna banka kamatne stope namjerno drži na povijesno niskim razinama, što pridonosi i iznimno niskim kamatnim stopama u Hrvatskoj. Uz malu iznimku 2011. godine, referentne kamatne stope u eurozoni padaju još od 2008., a niske će vjerojatno ostati još godinama. Naime, prema komentarima čelnika Europske centralne banke, prvo podizanje referentnih kamatnih stopa sigurno neće biti ove godine, a dio analitičara pribojava se da neće rasti ni 2019.

Najvažniji faktor pri odluci o visini kamatnih stopa je inflacija, ističe Kokanović u analizi. Što je viša stopa inflacije, u pravilu su više i kamatne stope, a vrijedi i obrnuto. Stopa inflacije, pak, vezana je uz gospodarsku aktivnost. Ako BDP u nekom gospodarstvu snažno raste, u pravilu raste i stopa inflacije. Tu dolazimo do posljedica krize koja je počela prije cijelog desetljeća. U SAD-u je relativno rano došlo do snažnih protumjera protiv krize, na temelju čega je američko gospodarstvo brzo izišlo iz recesije i sada se nalazi u prilično dobrom stanju. Stopa nezaposlenosti u SAD-u je niskih 3,8 %, a BDP raste prema stopi od 2,2 %. Europa je iznimno nespremno dočekala krizu, godinama se vijećalo treba li i kako pomoći Grčkoj i ostalim zemljama u krizi, a posljedica je visoka stopa nezaposlenosti (8,5 %) i niski gospodarski rast (samo 0,4 %). Zbog toga je i stopa inflacije u Europi niža, na temelju čega ECB godinama oklijeva s dizanjem kamatnih stopa. Za obične građane u EU to znači da će štednja još godinama biti vrlo neisplativ način ulaganja novca. Kamatne stope na oročenu štednju nažalost nisu dovoljne za pokrivanje stope inflacije, zbog čega novac na banci gubi vrijednost. Dobra je vijest to da će i kamatne stope na kredite još godinama biti niske.

Tradicionalno, na Forex tržištu dolazi do jačanja valute zemlje u kojoj kamatne stope rastu, stoga se dio građana odlučuje na kupnju američkog dolara. No, dolar je u posljednjih nekoliko mjeseci znatno ojačao i sada se vjerojatno ponovno nalazi na precijenjenoj razini. To znači da nije realno očekivati snažnije jačanje dolara u odnosu prema euru i hrvatskoj kuni sa sadašnje razine, smatra analitičar Kokanović. D.Pav.

MOGUĆE SLABLJENJE DOLARA

Na samu najavu skorašnjeg dizanja kamatnih stopa u eurozoni, Britaniji, Japanu i sl. vjerojatno će doći do velikog špekulativnog vala kupovanja eura, funte, jena i ostalih valuta, što će dovesti do slabljenja dolara. Druga kategorija investitora odlučuje se za ulaganje u zlato, koje se tijekom povijesti dokazalo kao dobra zaštita od inflacije. Cijena će mu znatnije porasti na početku iduće globalne krize, a mnogi smatraju da će zbog toga u idućim godinama biti isplativije od ulaganja u dionice ili investicijske fondove, ističe Kokanović.