Regija
GRGA LONČAREVIĆ, NAČELNIK OPĆINE SEMELJCI:

Ulažemo u razvoj svih naših naselja
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
Nedavno je potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za sanaciju bazena - 170.000 kn

Vezani članci

RAZNOVRSTAN DRUŠTVENI ŽIVOT SEMELJACA

U 30 udruga 1000 članova

Općina Semeljci danas, 13. lipnja, na Antunovo, proslavlja svoj dan, kao i 25 godina općinskog statusa. Prigoda je to da s načelnikom Grgom Lončarevićem porazgovaramo o stanju i potrebama te lokalne samouprave.

Puno projekata

Koji je aktualni trenutak u kojem općina Semeljci dočekuje svoj dan?

- Stanje je mirno, dobro, radno. Puno projekata čeka realizaciju, oni su pripremljeni i oni su potreba. Trenutno ih u realizaciji nemamo puno – počet će gradnja ceste do odlagališta otpada. Financira se iz Agencije za plaćanja sredstvima namijenjenima za ruralni razvoj. Dobili smo sredstva za nekoliko projekata, no ona su za projektnu dokumentaciju. Radili smo energetsku obnovu zgrade Općine, gdje je promijenjena stolarija i fasada, a za što smo od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobili 150.000 kuna, iako je vrijednost radova bila 550.000 kuna. Sada smo potpisali ugovor za izradu projektne dokumentacije za sanaciju naših bazena, za koju smo dobili 170.000 kuna. Izgrađeni su 1980., rekonstruirani 1995., no nemaju sustav za pročišćivanje, nisu popločeni, nego bojeni, ne zadovoljavaju standarde vremena. Inspekcije, koje redovno kontroliraju vodu i prostor, dale su svoje uvjete, pa smo išli u Ministarstvo regionalnog razvoja s pitanjem ima li za to sredstava. Jer ako nema – zatrpat ćemo ih.

Najrazvijeniji u Đakovštini

Odgovoreno nam je da je to prihvatljiv projekt i dobili smo sredstva za projektnu dokumentaciju, pa očekujemo da će biti sredstava i za realizaciju. Od tog ministarstva dobili smo 170.000 kuna za rekonstrukciju javne rasvjete u Mrzoviću i Koritni, a riječ je samo o postavljanju rasvjetnih tijela koja su ekološki i energetski prihvatljiva. Što se tiče vlastitih ulaganja – imamo nekoliko manjih projekata koje sami financiramo, a to je uglavnom školsko i nogometno igralište u Semeljcima. Na nogometnom igralištu u Koritni radili smo prilaznu cestu, u Mrzoviću uredili mjesni dom i parkiralište, a u Vrbici mali park u centru, gdje nam je Crkva darovala zemljište.

Je li u roku izrađen Program raspolaganja državnom zemljom?

- Zakonom je država ponovno zemljišno pitanje vratila lokalnoj samoupravi, pa tako i nama. Izradili smo program, odradili javno izlaganje, javni uvid, a usvojilo ga je i Općinsko vijeće te je dostavljen Županiji na mišljenje i Ministarstvu poljoprivrede na suglasnost. Na raspolaganju imamo oko 3700 hektara, većim dijelom namijenjenih za zakup jer je zakon odredio da se ne mogu prodavati čestice veće od 10 hektara, a takvih imamo malo, pa smo u prodaju stavili samo sitne čestice i izvan tehnoloških cjelina. Programom je predviđen i povrat, a imamo i nešto pašnjaka koje bivši PIK-ovi nisu preorali. Kada dobijemo suglasnost, a računamo da će to biti do jeseni, mislimo kako bismo na kraju godine mogli raspisati javni natječaj na kojem će za zakup ići 2300 hektara.

Čime potvrđujete stalni epitet da ste najrazvijenija općina Đakovštine?

- Mislim da je to zasluga prošlosti, kada su Semeljci bili daleko izgrađeniji od ostalih dijelova bivše općine Đakovo, pa u posljednjih 15-ak godina nismo morali puno ulagati u njihovu infrastrukturu, nego smo više takvih investicija odradili u ostalim selima, iznivelivarši razvoj, ali i društveni život i u njima. Ono što je danas problem jest odlazak mladih, na što Općina u vrlo maloj mjeri može utjecati. Slažem se s nekim izjavama visokorangiranih političara da se demografska slika najviše može promijeniti radnim mjestima i relativno dobrim plaćama. Primjerice, osnovna škola u Semeljcima napravljena je za 1000 učenika, a sada ih je 360. Ostala su staračka domaćinstva i na puno kuća po našim selima stoji natpis o prodaji. U svakom selu imamo puno praznih kuća koje su ostale bez naroda – mladi otišli, a stari završili životni vijek.

Suzana ŽUPAN

Ono što je danas problem jest odlazak mladih, na što Općina u vrlo maloj mjeri može utjecati

Možda ste propustili...

ŽUPA SV. MARTINA BISKUPA PODGAJCI PODRAVSKI

Četiri ‘‘zlatna‘‘ para

9. SAJAM AGROPROIZVODA I OPREME AGROEXPO VIROVITICA

U samo pola sata na sajmu Agroexpo neki su izlagači prodali sve proizvode

Najčitanije iz rubrike