Regija
U SOLJANIMA SE PRIPREMAJU ZA BERBU LUBENICA

Grčki škart na izmaku sezone ruši cijenu domaćoj lubenici
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
Sunca je dovoljno, nije bilo mraza ni tuče, berba počinje desetak dana ranije nego lani

SOLJANI - Na poljima obitelji Ćurdo u Soljanima za desetak dana počet će prva ovogodišnja berba i isporuka lubenica, kojima iznimno pogoduju vremenski uvjeti. Lubenica voli sunce pa puno sunčanih dana u tome podneblju jamac je slatkog, sočnog i ukusnog ploda, s čijom se vrhunskom kvalitetom, tvrde ovi poznati proizvođači s dvadesetogodišnjim iskustvom, ne mogu mjeriti lubenice iz uvoza. Stjepan Ćurdo ove je godine lubenicama zasijao oko šest hektara, a početak berbe pokazat će koliki su prinosi, koji često variraju pa se kreću u rasponu od 40 do 80 tona po hektaru. Stjepan radi za stalnog kupca - poznati trgovački lanac, isplata je u dogovorenom roku, a otkupna cijena nije unaprijed ugovorena i određuje ju tržište. Proizvođači sami snose troškove prijevoza i ambalaže jer nakon narudžbe robu moraju spakirati, odvesti u Zagreb i dostaviti otkupljivaču.

Osrednje najbolje

- Lubenice koje se sada mogu kupiti u trgovačkim lancima su iz uvoza, uglavnom iz Grčke, domaćih još nema u ponudi. I naša lubenica sada pristiže, u isto vrijeme kada i metkovićka. Za nas bi bilo zadovoljavajuće da startamo bar s dvije kune za kilogram i da otkupna cijena lubenice do kraja berbe ne padne ispod kunu i pol, jer ulazni troškovi koje imamo sve su veći - kaže Stjepan.

Situacija na polju je dobra, nije bilo mraza, tuče, ni većih padalina, što lubenici i odgovara, pa će i prvi ovogodišnji plodovi stići desetak dana ranije nego lani, kada su također uranile. S ožeglinama i vranama za sada nema problema, a moglo bi ih biti kada lubenice iziđu iz loze i kada počne berba.

Ćurdo upozorava da uvozni lobi i nelojalna konkurencija već godinama guše domaće proizvođače i uništavaju njihovu proizvodnju. Napominje da se lubenice iz uvoza ovih dana prodaju po četiri-pet kuna za kilogram, i to na popustu od 50 posto.

- Grci sada beru posljednje lubenice iz ovogodišnjeg uroda, koje su jako loše kvalitete. Oni zapravo čiste njive, jeftino se rješavaju škarta i ruše nam cijenu. Mi ćemo sada brati tek prvu, kvalitetnu i krupnu, domaću lubenicu, ali trgovce to ne zanima, oni se ravnaju prema cijenama grčke lubenice, što nam stvara velik problem - kazuje.

Priznaje da nije dobro ni kada im lubenica jako dobro rodi, kao što je bilo lani, jer ih otkupljivači tada “ubiju mizernim cijenama”, a proizvođači imaju puno troška oko ambalaže i prijevoza.

- Ispada da nam je zapravo bolja osrednja godina što se tiče prinosa, jer onda je i cijena malo bolja, a imamo i manje popratnih troškova - objašnjava.

Za markice ni čuti

Lubenica je jako zahtjevna i zahtijeva puno ručnog rada, a sve je veći problem pronaći radnu snagu.

- Do prije poplava u Gunji radnika je uvijek bilo. Puno ljudi otišlo je trbuhom za kruhom, a oni koji su ostali nisu zainteresirani. Više nitko ne želi raditi. Država im je omogućila socijalnu pomoć, bolje vole sjediti u hladu i ispijati kave nego danas zaraditi 200 kuna. A za markicu za sezonski rad u poljoprivredi ne žele ni čuti zbog straha od gubitka socijale - priča Stjepan. Satnica je 20 kuna, radnicima plaća pola sata pauze za doručak i sat vremena za ručak, uz nekoliko “puš-pauza”, aktivno se radi šest sati.

- Neki kažu da im u Njemačkoj za berbu jagoda plaćaju tri do četiri eura za sat, predložio sam im da ću im i ja satnicu plaćati četiri eura, ali da im neću plaćati pauze - ni to im nije prihvatljivo - razočaran je.

U polju lubenica angažirani su članovi obitelji, prijatelji i kolege sina srednjoškolca, koji priskaču u pomoć.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
I lubeničari bi trebali svoj klaster

Stjepan smatra da bi udruživanje u klaster proizvođačima lubenica puno značilo. Zajednički nastup na tržištu, jedinstvena cijena, ali i osigurano skladište i hladnjača kako bi se kupcima mogle ponuditi određene količine lubenice donijeli bi brojne prednosti. Udruživanjem se jača i njihova pregovaračka pozicija jer kada proizvođači rade pojedinačno, svatko za sebe, nakupci to koriste i love u mutnom. Nitko ne zna koliko su ponudili drugome proizvođaču i u strahu pristaju na sve te time zapravo jedni drugima ruše cijenu. Stjepan napominje da među lubeničarima postoji nepovjerenje i vjeruje da bi se udruživanjem i umrežavanjem s jasno definiranim zajedničkim ciljem puno toga napravilo i da rezultati zasigurno ne bi izostali.

2

kune za kilogram trebala bi biti najniža otkupna cijena, i da do kraja berbe ne padne ispod 1,5 kuna

berači

NITKO NEĆE U BERBU IAKO SE RADI 6 SATI

Brendiranje

U organizaciji Udruge voćara i povrtlara Plod Općine Vrbanja početkom srpnja će u Soljanima biti 3. Dani polja lubenica s ciljem brendiranja soljanske, slavonske lubenice i povećanja vidljivosti domaćih proizvođača voća i povrća.

20

kuna satnica je berača, uz plaćenih pola sata pauze za doručak i sat vremena za ručak

Možda ste propustili...

IZ UPRAVE ŠUMA PODRUŽNICE VINKOVCI PORUČUJU:

Ogrjeva će biti, ali molimo sve građane za strpljenje

ŽUPANIIJSKA SKUPŠTINA ODLUČILA

Županija kupuje zgradu u središtu Požege

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana