Novosti
ISTJEČE ROK

Hoće li EK odgovoriti Sloveniji?
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Europska komisija u ponedjeljak nije htjela ni potvrditi ni opovrgnuti da će odgovoriti na slovensko pismo u vezi s arbitražom o hrvatsko-slovenskoj granici, a rok za odgovor istječe za nekoliko dana, 16. lipnja.

Glavnogovornik Komisije Margaritis Schinas odgovorio je niječno na novinarski upit hoće li Komisija na svom sastanku u utorak u Strasbourgu imati na dnevnom redu odgovor na slovensko pismo i znači li to da Komisija neće ni odgovarati na to pismo. “Ne, to ne znači da neće, mi možemo odgovoriti i u pisanoj proceduri”, rekao je Schinas. Na dodatni upit znači li to da će Komisija odgovoriti, Schinas je opet odgovorio negativno. “Ne, mi smo u kontaktu s obje vlade i kad nešto odlučimo vi ćete biti prvi koji će znati”, rekao je Schinas.

Slovenija je 16. ožujka predala pismo Europskom komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Slovenija je najavila da namjerava tužiti Hrvatsku na temelju članka 259 zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici. Prema proceduri, prije nego što jedna država članica pokrene postupak protiv druge članice prvo se mora obratiti Europskoj komisiji s takvim prijedlogom. Komisija ima tri mjeseca za odgovor na taj prijedlog. Komisija može prihvatiti prijedlog i onda ona preuzima tužbu. A ako ne prihvati prijedlog ili uopće ne odgovori, država članica koja tuži može sama podnijeti tužbu pred Sudom EU-a. H

ODBAČENE PRITUŽBE

Komisija može u izradi svoga stajališta pozvati obje strane da se očituju o pitanju spora. Hrvatska je poslala 17. travnja pisano očitovanje Europskoj komisiji u kojemu odbacuje pritužbe Slovenije da krši pravo EU-a jer nije priznala ni provela arbitražnu odluku.

Možda ste propustili...

TRGOVINA I ZNANOST BOLJE RADE NEGO POLITIKA

Usprkos politici, veze Izraela i EU-a jačaju iz dana u dan

OČEKUJE SE VELIKI PRILJEV VOZILA

Na Lučkom će se dijeliti voda i letci

TRAŽE SE KANDIDATI ZA SLUŽBU U TRAJANJU OD DVIJE GODINE

Ministarstvo obrane zapošljava 234 vojnika i mornara u djelatnu službu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOMAĆI PROIZVOĐAČI ZA PRIMJENU SPORNOG HERBICIDA

Iako je, prema američkoj presudi, glifosat kancerogen, hrvatski ga voćari smatraju - ekološkim!

2

REAKCIJE NA SMRT MLADIĆA

Priveden zbog bacanja jaja na Ministarstvo

3

GODIŠNJICA RAZMJENE ZAROBLJENIKA U NEMETINU

Srpsko plaćanje odštete tema je samo za obljetnice