Sport
HRVATSKA STIGLA U RUSIJU

Zlatko Dalić: Što bih dao da postanemo svjetski prvaci... Sve!
Objavljeno 11. lipnja, 2018.
Iako su na SP ispraćeni tiho, očekivanja navijača i javnosti od Vatrenih su uvijek velika

Hrvatska nogometna reprezentacija jučer je stigla na poprište SP-a, u Rusiju. Vatreni su se prema svom baznom kampu, u Iličevu, mjestu 60-ak kilometara od Sankt-Peterburga, uputili čarter-letom iz zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman”.

Naša će reprezentacija aktivnosti provoditi u 15-ak minuta udaljenom mjestu Roščino, na stadionu koji je uređen posebno u tu svrhu.

Optimizam

Reprezentacija je u Rusiju otputovala u odličnom raspoloženju, ali su igrači u iskazivanju ambicija na SP-u bili prilično umjereni. Iako su naizgled ispraćeni prilično tiho, očekivanja navijača i javnosti uvijek su velika.

- Svjesni smo kolika su očekivanja i koliko nade hrvatski narod polaže u nas uoči početka Prvenstva. U četiri odigrane prijateljske utakmice pokazali smo kako možemo biti ravnopravni s najboljim svjetskim reprezentacijama. Uvjeren sam da smo spremni za sve izazove koji nas očekuju u Rusiji - rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić uoči polaska iz zagrebačke zračne luke.

Kao i obično, izbornik je djelovao samopouzdano, mirno i sigurno, ali i upozorio na neke važne stvari koje treba učiniti prije nego što počne susret s Nigerijom.

- Odradili smo dobre pripreme, smijemo biti optimisti. Kvalitetni smo, a to mi daje vjeru u ovu reprezentaciju. No svi moramo ostaviti ego po strani. Hrvatska mora biti iznad svih i to je jedini pravi recept za veliki rezultat - smatra Dalić.

Jedno od pitanja našem izborniku bilo je ono vezano uz momčad koja će istrčati 16. lipnja u Kalinjingradu protiv Nigerije.

- Igrat će oni najbolji - ispalio je Dalić pa dodao:

- Nije bitno jesu li oni stari ili mladi, važno je da su sposobni pružiti ono što će se od njih tražiti. Ništa mene neće pokolebati, znam svoj posao i radim ga najbolje što znam. Neće me izbaciti nikakvi komentari, nikakvi stručnjaci. Sada je vrijeme za pozitivu, a ako izgubimo, onda napadajte.

Proći skupinu, a onda...

Nije izbornik skrivao kako priprema za SP još nije do kraja završena. Priznao je da postoje stvari koje se može i mora popraviti.

- Ima stvari koje moramo popraviti. Senegal nam je sve pokazao, kako moramo biti oprezni na kontru i polukontru. Sve smo probali, vidjeli smo sve, ali ja sam velik optimist. Mogli smo igrati s Andorom i zabiti deset golova pa biti najefikasniji. No to ne bi bila prava slika. Kroz teške prijateljske utakmice dobili smo informacije koje su nam trebale.

Istaknuo je Dalić kako će podrška navijača u Rusiji biti jedna od najvažnijih stvari za reprezentaciju.

- Hvala navijačima što su bili uz nas, sve bih dao da postanemo svjetski prvaci. Znam da su očekivanja velika, mislim da imamo realne osnove proći skupinu, ali ne sumnjam u naše dečke. Njihova kvaliteta mora doći do izražaja - naglasio je izbornik.

Dalić se prisjetio kako je prije pola godine upravo na zagrebačkom aerodromu predstavljen kao novi izbornik.

- Kada smo danas dolazili na aerodrom, sjetio sam se tih dana. I vas novinara i mojeg prvog intervjua. Onda sam vjerovao u reprezentaciju, a nisam znao ništa, a sada vjerujem još više - kazao je.

Hrvatska je u dosadašnja četiri nastupa na SP-u samo jednom uspjela proći skupinu bilo je to one brončane, 1998., godine. Dakle, 20 godina poslije još čekamo ponavljanje takvog rezultata. Je li opet došlo naših pet minuta?

- Naš cilj je proći skupinu, a onda tko zna - zaključio je izbornik Zlatko Dalić.

Tri i pol sata poslije naša je reprezentacija već bila u Sankt-Peterburgu, a u 19 sati odradila je i prvi, za javnost otvoreni, trening u Roščinu. Inače, našu je reprezentaciju na sjeveru Rusije dočekala desetak stupnjeva niža temperatura od one u Hrvatskoj.

Dalibor KELER

Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Ima stvari koje moramo popraviti. Senegal nam je sve pokazao, kako moramo biti oprezni na kontru i polukontru. Sve smo probali, vidjeli smo sve, ali ja sam velik optimist

optimizam

VATRENI SU U DOBROM RASPOLOŽENJU OTIŠLI NA SP

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike