Sport
NESRETNO DJETINJSTVO

Jakub je gledao kako mu otac ubija majku
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Poljskom reprezentativcu Jakubu Blaszczykowskom život je obilježila velika tragedija, a iako je u vrijeme stravičnog događaja bio desetogodišnjak, kaže, ta ga rana i dandanas nevjerojatno boli i progoni. Nesretnog 13. kolovoza 1996. njegov otac ubio je suprugu, Jakubovu majku, koja mu je umrla na rukama.

- Igrao sam se u sobi i kroz otvoreni prozor čuo sam svađu. Prepoznao sam glasove, to su bili moji roditelji, otac je vrištao i u jednom trenutku sve je stalo. Istrčao sam iz kuće kako bih pomogao majci Anni, ali je bilo prekasno. Udahnula je tri puta i doslovno umrla na mojim rukama - otkrio je poljski nogometaš novinarki Malgorzati Domagalik, s kojom je radio na pisanju biografije.

Njegov otac Zygmunt Blaszczykowski zbog ubojstva supruge osuđen je na 15 godina zatvora, a Jakub je svjedočio na sudu i ponovno prolazio neizdrživu bol. S ocem, koji je nedavno umro, nakon tragedije više nikada nije razgovarao.

- U vrijeme tragedije već sam igrao nogomet, ali sam nakon majčine smrti izgubio volju. Bio sam slomljen i više nisam trenirao. No, srećom, uza sebe sam imao ujaka Jerzyja Brzeczeka, bivšeg reprezentativca i kapetana Poljske na Olimpijskim igrama u Barceloni, koji mi je pomagao da se oporavim te da se vratim nogometu.

- Ubrzo smo otišli na turnir na kojem su igrali najbolji mladi igrači u državi, a ja sam proglašen najboljim igračem turnira. Iako je to za nas sve bilo vrlo teško vrijeme, ujak mi je objasnio kako sam spreman za velike stvari i taj mi je dan pomogao da ustanem i posvetim se nogometu.

U daljnjem odrastanju poljskog nogometaša, koji je nekada branio boje Borussije Dortmund, a sada Wolfsburga, i njegova brata Dawida ključnu ulogu odigrala je baka Felicja, kojoj je zahvalan kakav je čovjek postao.

- Baka je svojom ljubavlju sačuvala obitelj na okupu i usmjerila nas na pravi put. Obožava nogomet i moj je najveći kritičar - rekao je Jakub, koji svaki put kad postigne pogodak, pogleda prema nebu tražeći ponosnu majku Annu. I. Li.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike