Novosti
JAČANJE ŠEFA SOCIJALDEMOKRATA

Bernardić zacementirao poziciju na vrhu SDP-a?!
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

U drugom krugu utrke za predsjednika najveće, zagrebačke organizacije SDP-a, ostali su tek, široj javnosti prilično nepoznati, Denis Hrestak, navodni favorit predsjednika SDP-a Davora Bernardića, te saborski zastupnik Gordan Maras.

Aleksandra Kolarić, za koju su mnogi stranački autsajderi vjerovali kako je siguran pobjednik ovih izbora, nije uspjela ući u drugi krug, kao ni Alen Čičak i Rade Nesvanulica, koji je inače dobio samo šest glasova. Zanimljivo je da je od 2500 članova, koliko ih je imalo pravo glasa na izborima, u Zagrebu izišlo samo njih oko 1500. Naime, još u subotu započeo je ciklus izbora za čelništva županijskih organizacija, te za općinske i gradske organizacije koje nisu provele izbore za svoja tijela do 10. ožujka ove godine. Tako su se u subotu održali izbori za vodstvo SDP-a u Zagrebačkoj županiji, te Zadarskoj i Krapinsko-zagorskoj. Upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik i bivši ministar iz Vlade Zorana Milanovića, nije imao protukandidata, pa je dobio još jedan mandat, dok je u Zagrebačkoj županiji pobjedu odnio Mihael Zmajlović, još jedan bivši ministar, i to ispred protukandidata Pere Vrgožića.

U zadarskom županijskom SDP-u pobjedu je izvojevala aktualna predsjednica Renata Sabljar Dračevac, inače sklona Bernardiću.

Politolog Davor Gjenero za naš list komentira kako su nedjeljni rezultati u Zagrebu ipak pokazali da je “Bero” dobro odradio teren.

- SDP je prije 10 godina donio neobičnu odluku o neposrednim izborima. Kada se to radi, onda se jača prezidencijalizam, ali i frakcije. Milanoviću je to odgovaralo jer je to značilo brzo provođenje promjena. Ovi izbori sada pokazuju da će Bernardić ojačati svoju poziciju. Ključni izvor njegove moći je to što radi sa stranačkim infrastrukturama, odnosno lokalnim i regionalnim organizacijama. Ljudi koji znaju unutarstranačke odnose su na facebook-ankete koje su prognozirale pobjedu Aleksandre Kolarić samo kratko odgovarali “Bernardić je odradio teren.” To sada dokazuje i Hrestakova pobjeda, koja je upravo rezultat Bernardićeva rada na terenu. Zanimljivo je i da Kolarić nakon što je ispala iz utrke nije pozvala svoje birače da glasuju za Marasa, već da promisle tko će više doprinijeti pravom SDP-u. Osim toga, u kampanji je najviše antagonizama bilo između Marasa i Kolarić, pa se sada može očekivati da bi glasači Aleksandre Kolarić mogli glasovati za Hrestaka. To znači pobjedu Bernardićeva čovjeka na čelu najveće organizacije SDP-a - komentirao je situaciju Gjenero.

Zagrebački je SDP u nepuna dva mandata, počevši od 2010. godine, vodio Bernardić, no pod njegovim vodstvom socijaldemokrati u Zagrebu nisu uspjeli postići uspjeh. Od nekada najjače političke opcije u Zagrebu, SDP je danas stranka sa samo šest vijećnika u Gradskoj skupštini.

Na lokalnim izborima 2017. godine SDP nije imao ni svog kandidata za gradonačelnika Zagreba nego su potporu dali tada još HNS-ovoj Anki Mrak Taritaš.

Nefreteta Z. EBERHARD
HRESTAK I MARAS UVJERENI U POBJEDU

Po objavi rezultata prvog kruga izbora kasno navečer u nedjelju Hrestak je izjavio kako je uvjeren da će SDP “iz ove utrke izaći jači, ujedinjen, stabilniji i spreman osvojiti vlast u Zagrebu.” Njegov suparnik Maras proglasio se moralnim pobjednikom prvog kruga, ocijenivši da je 60 posto članstva SDP-a u Zagrebu “reklo 'ne' Hrestaku kao predstavniku klijentelizma u stranci koja odumire i odlučilo se za promjene” zbog čega je uvjeren u pobjedu u drugom krugu. H