Novosti
POSLJEDICE UKIDANJA ROAMINGA

Hrvatski građani razgovarali u EU čak pet puta duže
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Hrvatski korisnici pokretnih mreža u prvom su se tromjesečju ove godine u roamingu u zemljama Europske unije služili internetom čak 20 puta više i razgovarali gotovo pet puta duže u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kada nije bila na snazi uredba EU “u roamingu kao kod kuće”.

Prvo tromjesečje, naime, razdoblje je kada hrvatski građani tradicionalno masovno odlaze na zimovanje u inozemstvo. Prema podatcima koje je u ponedjeljak objavila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), najmanji rast ostvarila je usluga SMS-a s 32 posto više poslanih poruka.

Uredba EU “u roamingu kao kod kuće” stupila je na snagu 15. lipnja prošle godine i nije se primjenjivala tijekom prvog tromjesečja, pa je rast prometa izravan učinak stupanja na snagu te uredbe.

Podaci HAKOM-a pokazuju kako je broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži dosegao gotovo 1,1 milijun i rastao je nešto manje od četiri posto na godišnjoj razini. Broj priključaka na tehnologiji s bakrenim paricama neprestano pada, a zamjenjuju ih usluge na svjetlovodu, brzim kabelskim mrežama ili ostalim tehnologijama pristupa. Govorna usluga u nepokretnim mrežama tradicionalno je u padu i sve se manje koristi.

U pokretnim mrežama hrvatskih operatora na godišnjoj razini bilježi se pad prihoda od telefonskih usluga i blagi pad broja korisnika, ali očekivano raste prihod od pristupa internetu, kao i broj korisnika koji na taj način pristupaju internetu. Trajanje razgovora je, uz malen rast, slično onom u 2017., a broj SMS i MMS poruka pao je za više od 12 odnosno sedam posto. Njih uspješno zamjenjuju poruke koje se šalju raznim internetskim aplikacijama. Internetski promet preko pokretnih mreža raste eksponencijalno već duže vrijeme, a svake godine veći je za otprilike 50 posto, navodi HAKOM. I.Mikulić

Velik porast komunikacije i među uređajima i strojevima

Korisnici i dalje biraju pakete u kojima kombiniraju usluge u nepokretnoj i pokretnoj mreži (tzv. 4D pakete usluga), koji uključuju javnu govornu uslugu u pokretnoj i nepokretnoj mreži, uslugu pružanja TV sadržaja i pristupa internetu. Broj takvih korisnika rastao je devet posto u odnosu prema posljednja tri mjeseca prošle godine. Usluge komunikacije među uređajima i strojevima, tzv. M2M (machine-to-machine) usluge, poput komunikacije za alarmne sustave, bankomate, daljinski nadzor uređaja i slično, stalno rastu. Godišnji rast M2M usluga iznosi 30 posto.

20

puta više hrvatski građani služili su se internetom u inozemstvu u prva tri mjeseca ove godine

1,1

milijun je priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži

Možda ste propustili...