Novosti
ZAVRŠEN OGROMAN I OPASAN POSAO

Brodska županija slobodna od mina
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

Brodsko-posavska županija i službeno je od ponedjeljka, 11. lipnja, isključena iz minski sumnjivog i zagađenog prostora. Objavljeno je to na prigodnoj svečanosti u Slavonskom Brodu u nazočnosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, predsjednice Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje Đurđe Adlešič, ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana i drugih.

“Posljednje smrtno stradavanje zbog mina na razini države dogodilo se potkraj 2016. godine, upravo ovdje, u Brodsko-posavskoj županiji. No od tada, izuzetno je važno naglasiti, nije bilo minskih nesreća ni incidenata. To smatram najvećim uspjehom protuminskog sustava ostvarenim prvenstveno osiguranom stabilnošću tržišta poslova razminiranja što implicira i sigurnost pirotehničara”, istaknuo je ministar Božinović.

U Brodsko-posavskoj županiji pronađeno je i uništeno nešto manje od 1700 komada eksplozivnih ostataka rata. U čišćenje te županije od mina posljednjih je godina, prema ministrovim riječima, uloženo 203 milijuna kuna. “Pred kraj razminiranja, preostalo cjelokupno poljoprivredno zemljište razminirano je sredstvima europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ustrajno nastavljamo raditi na jednom od prioriteta Vlade, a to je - Hrvatska bez mina”, rekao je ministar te dodao kako su početno minama bile zagađene površine 14 hrvatskih županija, a potkraj svibnja ove godine, kada su na području Okučana dovršeni posljednji poslovi razminiranja, minski je sumnjivo šest županija manje. Ministar je simbolično uručio “posljednju minu” načelniku Općine Okučani Aci Vidakoviću.

Od 1998. godine na području Brodsko-posavske županije od mina je stradalo 16 osoba, od kojih 10 smrtno. Obavljajući zahtjevan i rizičan posao razminiranja, život je u toj županiji izgubilo i četvero pirotehničara. D.Pav.

Danijel Marušić

brodsko-posavski župan

VELIKI DAN ZA NAŠU ŽUPANIJU

Danijel Marušić, brodsko-posavski župan istaknuo je kako je ovo veliki dan za tu županiju. “Nakon silnih ratnih stradanja i razaranja i višegodišnje okupacije dijela našeg teritorija, problema s minski zagađenim područjima konačno smo dočekali trenutak da je cijela naša županija isključena iz minski sumnjivih područja”, rekao je Marušić te zahvalio za dugogodišnju suradnju Hrvatskom centru za razminiranje, svim općinskim načelnicima, predstavnicima MUP-a, Vladi RH i donatorima. “Isto tako ne mogu se isto s tugom ne sjetiti svih onih koji su stradali od mina. Zahvaljujemo njihovim obiteljima na snazi i ponosu što se nose s nenadoknadivim gubitkom”, zaključio je župan Marušić.

16

osoba stradalo je od 1998. godine na području Brodsko-posavske županije od mina, od kojih 10 smrtno. Život je u toj županiji izgubilo i četvero pirotehničara.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”