Osijek
PROMJENA PRAVILNIKA VODOVODA?

Vrkić obećao riješiti problem ugradnje vodomjera u stanove
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Gradonačelnik Ivan Vrkić na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća najavio kako će napraviti sve da zaštiti svakog potrošača vode u objektima kolektivnog stanovanja, odnosno stambenim zgradama, pa makar to, osim mijenjanja pravilnika Vodvoda Osijek, značilo i traženje izmjene zakonske regulative.

Naime, vijećnik Kristijan Šimičić zatražio je od Grada da hitno djeluje u pogledu problema ugradnje privatnih vodomjera u zgrade.

- U zgradi s primjerice 30 stanova vlasniku jednog stana nemoguće je ugraditi vlastiti vodomjer kako bi bio u mogućnosti plaćati vodu koju je uistinu u svom stanu i potrošio a da za to ne dobije pristanak apsolutno svih vlasnika stanova u zgradi. Tako se u zgradama potrošnja vode očitava samo na jednom glavnom vodomjeru i onda se potrošnja dijeli prema broju stanara. Tako će stan s pet stanara platiti mnogo više nego stan s dva stanara, iako u tom stanu s pet stanara možda pola mjeseca nije bilo nikoga, a u stanu s dva stanara žive još dva neprijavljena, i uz to im još curi vodokotlić, a kaplje i slavina u kuhinji. To je potpuna nezaštićenost potrošača. Kada bi Vodovod dopustio svakom stanu koji to želi da ugradi vlastiti vodomjer, vlasnik stana bio bi zaštićen kao potrošač, a samim time bi se smanjili i gubici u mreži Vodvoda jer bi se točno znalo gdje voda curi. Stoga od gradonačelnika tražimo promjenu ovog pravilnika Vodovoda i zaštitu Osječana kao potrošača vode - poručio je Šimičić.

No, iako je Vrkić objeručke prihvatio ovu inicijativu, u Vodvodu kažu kako će ju biti prilično teško provesti jer pravi problem nije do njih, već u Zakonu o stanovanju.

- Prvo i osnovno mi nismo vlasnici vodovodnog sustava u zgradama. Mi smo vlasnici sustava do ulaza u zgradu, a u samoj zgradi je ono vlasništvo stanara. Prema sadašnjem pravilniku u skladu sa Zakonom za ugradnju internih vodomjera potrebna je suglasnost vlasnika 50,01 posto ukupne stambene površine zgrade. No, interni vodomjeri nepriznata su mjerila i služe isključivo za raspodjelu potrošnje u suvlasničkim zajednicama evidentirane na glavnom vodmjeru. Vodovod Osijek ne ugrađuje, ne umjerava i ne servisira, niti očitava takva mjerila. Znači, mi bismo i dalje očitavali stanje samo na glavnom našem brojilu, a interni vodomjeri služili bi tek za pravedniju internu raspodjelu potrošnje. Ugradnja internih brojila ide na račun suvlasnika i moraju je financirati isključivo vlasnici stanova. Mi ćemo sada na zahtjev gradonačelnika pokušati pomoći i ishoditi povoljnija zakonska rješenja u smjeru zadovoljenja potrošača - komentirao je direktor Vodvoda Ivan Jukić.

U udruzi Potrošački forum - Savjetovalište za potrošače u Osijeku kažu kako su primjedbe na ovu sivu zonu u kojoj su nezaštićeni upravo stanari u zgradama kolektivnog stanovanja vrlo česte.

- Priličan broj ljudi to muči. Kao i s vodom, sličan je primjer sa smećem ili javnom televizijom. Ljude muči pitanje zašto moraju plaćati nešto što nužno ne koriste. Tako, primjerice, kada se izdvoje iz zajedničkog toplinskog sustava gradske toplane, stanari u zgradama, iako su uklonili radijatore iz svog stana, i dalje moraju plaćati paušal prema HEP-u jer je zgrada u tom energetskom sustavu.

- Problem je što su suvlasnički odnosi vrlo komplicirani i Zakon o vlasništvu daje samo šture odredbe, ali na kraju se za svaku pojedinost mora čekati odluka suda - objašnjava pravnica Dunja Mak iz udruge Potrošački forum - Savjetovalište za potrošače u Osijeku.

Nefreteta Z. EBERHARD
OČITANJE ZAJEDNIČKOG VODOMJERA MORA PLATITI SVAKI STAN POSEBNO?!

U udruzi Potrošački forum - Savjetovalište za potrošače u Osijeku kažu i kako već godinama pokušavaju ishoditi odgovor zašto se u zgradama na svakom računu u osnovnoj cijeni vode svakom stanu iznova naplaćuje očitanje vodomjera u punom iznosu. - Znači, ako je 25 stanova, a samo je jedan vodomjer, svaki će stan iznova platiti očitanje vodomjera, odnosno usluge koja je obavljena samo jednom, a ne 25 puta. Od Ustavnog suda tek sada smo dobili odgovor da nisu nadležni za ocjenjivanje zakonitosti uredbe Vlade RH. Sada se moramo obratiti drugom tijelu - kaže Dunja Mak.

problem

SUVLASNIČKI ODNOSI VRLO SU KOMPLICIRANI

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana