Osijek
INICIJATIVA KLUBA VIJEĆNIKA HNS-A

Mural Velikani znanosti opet će izraditi Igor Dešić
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Likovi Ruđera Boškovića, Rudolfa Steinera, Andrije Mohorovičića, Milutina Milankovića i Nikole Tesle od 2010. godine krasili su zid pokraj Odjela za fiziku na Trgu Ljudevita Gaja. Mural Velikani znanosti s hrvatskog tla, s portretima naših velikih znanstvenika, visok tri i širok 20 metara, mladi je osječki umjetnik Igor Dešić toga ljeta izrađivao duže od dva tjedna.

Bio je to ponos svih građana, grafit koji je dao još jedan urbani pečat gradu Osijeku. Mural je, zajedno sa zidom, srušen tijekom nužne obnove kompletnog područja 2016. godine, nakon čega je u neposrednoj blizini postavljena bista Alojzija Stepinca, ali i veliki plakat sa žitnicom i Stepinčevim likom, koji je nakon oprečnih reakcija ubrzo uklonjen. Mnogi su građani više puta izrazili žaljenje zbog uklanjanja murala, no na inicijativu Kluba vijećnika HNS-a portreti slavnih znanstvenika ponovno će osvanuti u Osijeku. Doduše, ne na istoj lokaciji, ali nova će biti jednako atraktivna, ako ne i atraktivnija, otkrio nam je Vladimir Ham, predsjednik Kluba vijećnika HNS-a, čiji je prijedlog gradonačelnik Ivan Vrkić prihvatio na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Time bi se, smatraju u Klubu, zacijelo podigao urbani identitet grada, ali i odala počast znanstvenicima s hrvatskog tla i iz znanosti općenito.

- Komunicirali smo s umjetnikom Igorom Dešićem, koji je izradio prvi mural i rekao je kako je spreman sve ponoviti. S obzirom na to da je riječ o znanstvenicima, sugerirali smo da se odabere zid u kampusu koji je postao svojevrstan centar znanosti u gradu. Smatramo da bi to bila prikladna lokacija ako nađemo zid na kojem bi to bilo estetski – kaže Ham.

Dodaje kako vjeruje da ćemo tijekom sljedećih nekoliko tjedana odabrati lokaciju u konzultaciji s gradskom upravom i Sveučilištem. Umjetnik će, prema Hamovim riječima, tijekom ljeta imati vremena za izradu murala.

- Vjerujem da ćemo do nove akademske godine ponovno imati zid s Velikanima znanosti s hrvatskog tla – zaključio je Ham. J. Pejaković

Vladimir Ham

predsjednik Kluba vijećnika HNS-a

S obzirom na to da je riječ o znanstvenicima, sugerirali smo da se odabere zid u kampusu koji je postao svojevrstan centar znanosti u gradu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike