Osijek
HRVOJE KUČAN:

Dio gradskih nekretnina spremni smo prodati
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Upravni odjel za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose novooformljeno je upravno tijelo gradske uprave. Iz naziva je jasno što je njegova osnovna djelatnost - gospodarenje nekretninama u vlasništvu Grada, odnosno upravljanje, stjecanje, otuđivanje, davanje na upravljanje zemljišta, zgrada, poslovnih prostora, stanova i drugih nekretnina u vlasništvu Grada, potom evidencije nekretnina i uknjižba prava vlasništva nad nekretninama Grada, poslovi uređenja zemljišta, imovinskopravni poslovi...

Na njegovu je čelu Hrvoje Kučan, diplomirani pravnik. Na (n)ovo radno mjesto, nakon javnog natječaja, dolazi iz Vodovoda, gdje je posljednjih godina također radio na poslovima upravljanja imovinom.

- Generalno gledajući, Grad Osijek na raspolaganju ima solidan portfolio nekretninske imovine. Ovdje govorimo o nešto više od 750 stanova i 320 poslovnih prostora, kao javnosti najzanimljivijeg i najčešće spominjanog oblika gradskog vlasništva. No tu su i javne površine na kojima imamo poslove uređenja zemljišta ili pak imovinskopravni poslovi vezani uz provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Dio aktivnosti vezan je i uz zahtjeve fizičkih i pravnih osoba radi priznavanja prava vlasništva nad nekretninama - objašnjava taj pročelnik.

Uloga mu je dijelom nezahvalna, jer s jedne strane manirom dobrog gospodara mora se skrbiti i održavati gradsku imovinu, a s druge strane očekivanja su da se njezinim iznajmljivanjem nešto i zaradi.

- Tu se najviše misli na lokale, već duže njihova je popunjenost odlična, samo je šest-sedam lokala neiznajmljeno. Na godišnjoj bazi prihod od iznajmljivanja poslovnih prostora je oko osam milijuna kuna - kaže Kučan. Formiranje novog odjela donosi i kreiranje registra svih gradskih nekretnina, određivanje njihove tržišne vrijednosti i utvrđivanje važnosti pojedinih nekretnina za grad Osijek.

- Analiza troškova i prihoda pokazat će hoćemo li se odlučiti dio gradskih nekretnina ponuditi na prodaju - otkriva Kučan. Grad Osijek i dalje je zainteresiran otkupljivati stanove ponuđene na tržištu, razmišlja se i o vlastitom financiranju gradnje novih stanova. Kada je u pitanju gospodarenje zemljištem, podsjetit će i na dva velika “transfera” radi realizacije strateški važnih projekata - prvi je prodaja građevnog zemljišta NK-u Osijek, drugi je nedavna zamjena zemljišta (s Poljoprivrednim institutom), čime je Grad Osijek došao do lokacije za izgradnju IT zone.

Naposljetku počela se odvijati i priča odnosa s državnom imovinom - Kučan će se pohvaliti uspostavom komunikacije s (također novim) Ministarstvom državne imovine.

Dario KUŠTRO
OBNOVA PROČELJA I KROVIŠTA

Kučan podsjeća i na projekt obnove kulturnih dobara, koji se realizira uz sufinanciranje iz gradskog proračuna. “Riječ je o projektu obnove fasada ili krovova objekata, koji mogu biti i u privatnom valsništvu, a ovisno o prikupljenim bodovima iz prethodno utvrđenog pravilnika Grad Osijek može suvlasnicima te radove sufinancirati u maksimalnom iznosu od 500 tisuća kuna”, kazuje Kučan.

8

milijuna kuna godišnje Grad Osijek uprihodi od iznajmljivanja poslovnih lokala u svome vlasništvu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI MATURANTI PRIMJER SVIM HRVATSKIM MATURANTIMA

Norijada bez intervencije
policije, nereda i brašna

2

OSIJEK POSTAO ŠOPING-ODREDIŠTE

Iz Srbije dolaze po bijelu
tehniku, a iz BiH po odjeću

3

EKOTRG - KULINARSKI SHOW

Delicije kuhara Andreja Kristeka na glavnoj tržnici

oglas