Regija
5. OBRTNIČKI SAJAM

Od igle i slastica pa do solarnih panela
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

SLATINA

Slatinski obrtnički sajam gospodarska je manifestacija koju je gradsko Udruženje obrtnika organiziralo peti put ove godine u partnerstvu s Gradom i Hrvatskom obrtničkom komorom (HOK). Svoje proizvode i usluge izložilo je više od 80 obrtnika, poduzetnika, kućnih radinosti, OPG-ova i udruga. Tijekom sajma za posjetitelje organizirane su nagradne igre, radionice, igraonice za djecu, demonstracije starih zanata, prezentacije i degustacije.

Na svečanosti otvorenja bili su potpredsjednik HOK-a Darko Knežević, direktor HGK-a - Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, predsjednik Područne obrtničke komore VPŽ-a Ivan Kostelac, tajnik Područne obrtničke komore VPŽ-a Božidar Jeremić, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove Dario Ripli, direktor Međunarodnog sajma Viroexpo Bojan Mijok. Nazočilo je i izaslanstvo mađarskoga grada Szentlorinca i gradonačelnik Peter Koltaite, izaslanstvo mađarskoga grada Csurga i gradonačelnik Janos Fustos te u ime domaćina zamjenici gradonačelnika Bojan Plantak i Sanja Mrzljak Jovanić s pročelnicima gradskih upravnih odjela Krunoslavom Šarabokom i Marinom Kokorićem.

Predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi zahvalio je izlagačima na odazivu.

– Ovakvim načinom promocije želimo prezentacijom starih zanata pokazati tradiciju i razvoj obrtničkih zanimanja. Promocijom obrtničkih zanimanja u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom želimo buduće učenike potaknuti da upišu neko od obrtničkih zanimanja i pokazati im koje su vještine njihovi vršnjaci već usvojili tijekom školovanja te da se od svoga rada može živjeti - rekao je Šomođi.

Proglašavajući Slatinski sajam otvorenim, zamjenik gradonačelnika Bojan Plantak zahvalio je sudionicima i gostima, posebno onima iz Mađarske koji su došli uveličati manifestaciju. Izloženo je bilo gotovo sve, od igle, odjeće i obuće, raznih alata i solarnih panela, preko prehrane i hobija do namještaja i kućnih ograda. Tijekom sajma Industrijsko-obrtnička škola i slastičarka Sandra Jadek organizirali su predstavljanje zanimanja kuhar, graditelj tambura Krešimir Marić pokazao je izradu instrumenta, vlasnik HGA-a Vlado Župan predstavio je motorne strojeve Stihl, a predstavljeni su i neki stari zanati, poput licitara i pletarskog obrta. Mnogima je najzanimljivija bila prezentacija Udruge kuhara iz Orahovice, čiji je predsjednik Dražen Šafar na lubenici demonstrirao ukrasno rezbarenje.

Nagradnu igru spretnosti motornim strojevima organizirao je HGA Vlade Župana, tvrtke Honel Zorana Horića i RU-DA Darka Takača organizirale su nagradno piljenje grede, Sandra Jadek omogućila je mališanima ukrašavanje medenjaka, a knjižara Bubamara i Dječji robni centar Maja imali su nagradne radionice crtanja. U večernjim satima održane su revija frizura i modna revija u kojima su sudjelovali učenici Industrijsko-obrtničke škole, Trgovina odjećom i obućom Amadeus te rekreativna skupina plesnog studija Zaplešite s nama Maše Vukovski.P. Žarković

Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana