Regija
GRADSKO VIJEĆE

Sporan im program mjera za poduzetnike
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

SLATINA

Sjednica Gradskog vijeća počela je raspravom o izmjenama dnevnog reda i skidanjem točke u kojoj je trebalo raspraviti i usvojiti Program mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Slatine za razdoblje 2018.-2020. godina.

Prema obrazloženju prijedloga, svrha toga programa je “stvaranje uvjeta za poduzetničku klimu koja je poticajna za ukupni gospodarski i društveni razvoj na području grada.” Program predviđa poticanje investicija u poduzetničkim zonama tako što će Grad omogućiti kupnju zemljišta po povlaštenoj cijeni, odobriti oslobođenje plaćanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa i sufinancirati troškove zakupa poslovnog prostora. Jačanje konkurentnosti poduzetnika planira se postići subvencioniranjem nabave strojeva i opreme, certificiranja proizvoda, troškova obveza za zaposlenike u prvoj godini obavljanja djelatnosti i drugih troškova, a predviđene su i druge mjere poticanja - stipendiranje učenika i studenata, subvencioniranje kamata na kredite, uzorkovanja tla, podizanje protugradnih mreža, plastenika i staklenika, trajnih nasada...

Vijećnica Ana Nedić u ime Kluba nezavisnih ustvrdila je da “dokument nije kvalitetno napisan.” Klub nezavisnih podržava donošenje Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva, ali mu je problematično je li Grad izradio dokument s temeljitom analizom stanja na području grada, jer su se demografske prilike značajno promijenile.

– Iz te analize i strategije vidjeli bismo koliko ima radnosposobnog stanovništva, strukturu obrazovanja, iznos predviđenih proračunskih sredstava, koja su deficitarna zanimanja, a to se iz ovoga ne vidi. Nije jasno koje efekte očekujemo od mjera. U bilo kakvoj strategiji razvoja i unaprjeđivanja poduzetništva mora biti poticanje ulaganja u ljudske resurse, ne samo kroz učeničke zadruge i stipendije nego i kako privući radnu snagu u Slatinu - rekla je Nedić i predložila formiranje stručnog tima koji će temeljito i analitički pristupiti izradi dokumenta, kako bi jedinica lokalne samouprave bila partner poduzetnicima, a ne samo blagajnik.

Gradonačelnik Denis Ostrošić odgovorio je da je dokument napisan u skladu sa zakonom, da se prvi put ovakav program donosi u povijesti Slatine, da je usklađen sa Strategijom razvoja grada, načinjena je analiza, potreban iznos je u gradskom proračunu za ovu godinu, a poslan je i na uvid vijećnicima.

– Podržali su ga obrtnici Slatine i mislim da je prošlo sve što treba, a što se tiče demografije, mislim da je ona problem države i Vlade - rekao je gradonačelnik. Jedan od vijećnika koji je dobio Program na uvid Dragan Jovanić izjavio je u ime Kluba vijećnika SDP-a da je upućeno 11 prigovora Programu i da je svih 11 odbijeno, pa se založio za njegovu doradu. Gradonačelnik je ustrajao da prijedlog Programa ostane na dnevnom redu, ali je glasovanjem ipak skinut s dnevnog reda. P. Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike