Regija
PROCEDURA KOČI RADOVE

Radnički dom u obnovu tek 2020.
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

VUKOVAR

Ministarstvo državne imovine nedavno je darovalo Gradu Vukovaru zgradu Radničkog doma u Borovu naselju, čime su stvoreni uvjeti za njegovu rekonstrukciju i prenamjenu. Naime, partner na projektu je Veleučilište Lavoslav Ružička koje će nakon dovršetka radova koristiti taj prostor za proširenje programa. Zgrada godinama nije u funkciji i neodgovorni su je građani devastirali i pretvorili u deponij. Bit će obnavljana sredstvima iz Intervencijskog plana grada Vukovara.

- Projekt je vrijedan 30 milijuna kuna. Žao mi je što je objekt poprilično oštećen i ruiniran, a dodatno je doživio obezvrjeđivanje, kao i njegov okoliš, lomljavom stakala, iznošenjem stvari koje su bile unutra i vađenjem šahtova u neposrednoj okolici, čime je cijeli prostor postao opasan za građane - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Naveo je kako je Grad intervenirao kako bi se objekt zaštitio premda nije bio u gradskom vlasništvu, pa su naručili i postavili ogradu, a nisu bili zadovoljni ni načinom na koji je policija čuvala objekt.

- Sad je sve to iza nas, ušli smo u fazu planiranja projektiranja i ovih ćemo dana predati dokumentaciju za projektiranje. No, kako je to dio Intervencijskog plana, zahtijeva poprilično kompliciranu i dugotrajnu proceduru prijave prvo za projektnu dokumentaciju te potom i za izvođenje radova - naglasio je Penava i ponovio kako je stjecanje vlasništva nad objektom bilo preduvjet za bilo kakve aktivnosti.

Ako Vukovarci očekuju da obnova ubrzo počne, sigurno će biti razočarani spoznajom kako se to neće dogoditi. Razlog je - birokracija. Naime, projekt mora dobiti zeleno svjetlo Ministarstva regionalnog razvoja i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Penava je pojasnio kako SAFU ima rok od 120 dana da odgovori na zahtjev za prihvaćanje projektne dokumentacije, a potom i još 120 dana vezano uz natječaj za izvođača radova.

- Procedura je iznimno komplicirana, i tu se kriju razlozi zašto će sve dugo trajati. Očekujem kako ćemo projektnu dokumentaciju imati krajem ove ili početkom iduće godine, zatim slijedi raspisivanje natječaja za izvođača i realno je da ćemo njegovo ime dobiti krajem iduće ili početkom 2020. godine. Sve ove godine objekt je bio prazan, no projekt je vrijedan, isplatilo ga se kandidirati i ako treba pričekati četiri-pet godina kako bi otvorio vrata studentima vukovarskog veleučilišta - poručio je Penava.

Dragana KORPOŠ

30

milijuna kuna ukupna je vrijednost projekta

Zgrada godinama nije u funkciji i neodgovorni su je građani devastirali i pretvorili u deponij

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike