Autoglas
NE OSTAVLJAJTE DJECU U AUTOMOBILU

Kobno može biti i parkiranje u hladu
Objavljeno 12. lipnja, 2018.

Svake godine zabilježi se nekoliko slučajeva smrti djece ili kućnih ljubimaca zbog vrućine u automobilima. Znanstvenici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može dostići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da je opasno i parkiranje u hladu.

Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti na 40 Celzijevih stupnjeva nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplinskog udara, tvrde znanstvenici s Arizona State Universityja (ASU) koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stupnja kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrijati. Za to su se koristili sa šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila iznimno brzo zagrijavaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stupnjeva zabilježena je u svim automobilima.

U hladu je prosječna temperatura bila 40 stupnjeva, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao i na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature. Znanstvenici su pokazali kako se upravljači automobila na suncu zagriju na temperaturu od 52 stupnja nakon sat vremena, a kontrolne ploče do 69 stupnjeva. Istraživanje je pokazalo da čak "i parkiranje vozila u sjeni može biti smrtonosno za malo dijete", rekla je Nancy Selover, klimatologinja s ASU-a.

Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u zraku, zbog čega je teže rashladiti se znojenjem, dodala je Selover. Koautorica istraživanja Jennifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stupnjeva, istaknuvši kako neke žrtve toplinskog udara mogu imati trajne posljedice na mozak i druge organe.H

Možda ste propustili...