Autoglas
PREMIJERA

Audi Q8: Brutalna kombinacija SUV Vozila i coupea
Objavljeno 12. lipnja, 2018.
Luksuzni Audi Q8 dolazi na europsko tržište u trećem kvartalu ove godine. Riječ je o SUV-u najviše klase Audija

Novi Audi Q8 kombinacija je elegantnog luksuznog coupé modela s četirima vratima i praktične svestranosti velikog SUV modela. Bogato opremljen, s iznimnim mogućnostima povezivanja i dovoljno snažan za off-road aktivnosti, ovaj je model pouzdan suputnik za poslovne prilike i slobodno vrijeme. Audi Q8 dolazi na europsko tržište u trećem tromjesečju ove godine.

Dugačak 4,99 metara, širok 2,00 metra i visok 1,71 metar, ovaj je SUV coupe širi, kraći i niži od svog sestrinskog modela Q7. S međuosovinskim razmakom od gotovo tri metra nudi prostranu unutrašnjost koja je nadmašila svu izravnu konkurenciju svojim prostranim dimenzijama, uključujući duljinu unutrašnjosti i ponudu prostora za glave putnika. U drugom se redu uz doplatu mogu dobiti tri zasebno podesiva sjedala. Dok su nasloni drugog reda sjedala preklopljeni, obujam prtljažnog prostora ispod poklopca prtljažnika s električnim upravljanjem iznosi 1755 litara.

Q8 je SUV najviše klase Audija. Potpuno mehanički središnji diferencijal prenosi snagu na prednju i stražnju osovinu u omjeru 40:60. Kada je to potrebno, većinu snage prenosi na osovinu s boljom trakcijom. To zajedno s visinom od tla od 254 milimetara, kratkim prevjesima i sustavom za pomoć pri kretanju nizbrdo, znači da Audi Q8 nastavlja suvereno voziti i izvan asfaltiranog kolnika.

Svi su pogonski sustavi posebno učinkoviti zahvaljujući novoj mild hybrid tehnologiji (MHEV). Primarni električni sustav od 48 volti sadrži dva tehnološki značajna modula: litij-ionski akumulator i elektropokretač remena alternatora. Tijekom kočenja može se obnoviti do 12 kW energije i vratiti natrag u akumulator. Tehnologija MHEV omogućuje do 40 sekundi vožnje s isključenim motorom i start/stop sustav koji gasi motor pri kočenju već od 22 km/h.

Jedna od značajki koju valja istaknuti jest funkcija automatskog daljinskog parkiranja koja dolazi početkom 2019. Pod nadzorom vozača ova funkcija samostalno navodi SUV vozilo u garažu pri ulasku u garažu i izlasku iz nje.

Milan BUGARIĆ
RADAR, KAMERE, SENZORI...

Vozač iz automobila izlazi ranije i aktivira postupak preko aplikacije myAudi na svom pametnom telefonu. Funkcija automatskog parkiranja (na daljinu) nudi sličnu razinu praktičnosti. Svim se tim značajkama upravlja preko središnjeg upravljačkog uređaja. Potrebni se podaci, ovisno o odabranim opcijama, prikupljaju s pet radarskih senzora, šest kamera, dvanaest ultrazvučnih senzora i laserskog skenera.

Možda ste propustili...

TWINGO: FRANCUSKI MALIŠAN STIGAO U HRVATSKE AUTOSALONE

Renault je dotjerao svoj najmanji model

BOGATA LJETNA PONUDA FRANCUSKOG PROIZVOĐAČA

Peugeot 208 serije Active limited

Najčitanije iz rubrike