Mozaik
HRVATSKA KOMIČARKA OPET MEĐU NAJBOLJIMA

Marina Orsag u ulozi superheroja
Objavljeno 12. lipnja, 2018.
Marina nastupa na International Comedy Festivalu u Amsterdamu i Leeuwardenu, slijedi turneja po Europi

Marina Orsag najpoznatija je komičarka u Hrvatskoj i regiji, a njezin talent i prirodnu duhovitost polako prepoznaju i izvan granica Lijepe Naše. Nakon što je prije tri godine proglašena jednom od najboljih komičarka Europe, u sklopu Montreux Comedy Festivala, ove godine došlo je još jedno priznanje.

Marina je tako pozvana na International Comedy Festival The Joke, koji će se u lipnju održati u dva grada, Amsterdamu i Leeuwardenu. U sklopu tog festivala, nizozemski komičar Jan Jaap Van der Wal razvio je projekt “Helden met humor”, odnosno Heroji humora, gdje je odlučio okupiti šest ponajboljih komičara Europe koji svojim humorom i radom, osim što nasmijavaju, mijenjaju svijest i brišu predrasude. Sudionici tog hvalevrijednog projekta su: Marina Orsag (Hrvatska), Yacine Belhousse (Francuska), Katerina Vrana (Grčka/Engleska), Ari Matti Mustonen (Estonija) i, po Marininoj preporuci, Martina Ipša (Slovenija).

Ako se pitate zašto baš Marina, odgovor možemo naći u samom pozivu na festival u kojemu su organizatori naveli razloge. Stand up show Kaj Bre, koji je Marina osmislila i izvodi zajedno s kolegom Aleksandrom Perišićem iz Srbije, jedan je od razloga jer humor u tom showu radi na dobrosusjedskim odnosima između Hrvatske i Srbije i bori se protiv mržnje i predrasuda. Drugi razlog su projekti poput Laugh out proud i Šarena ovca obitelji u kojima Marina humorom ukazuje na probleme i predrasude prema LGBT populaciji te također kroz smijeh briše predrasude. Treći, ali ne manje bitan razlog je Marinin naporni rad posljednjih trinaest godina oko stvaranje stand up scene u Hrvatskoj. Naime, možda većina ne zna, ali Marina je do sada pokrenula večeri otvorenog mikrofona i radionice koje vodi već dvanaest godina, otvorila prvi Comedy Club u Hrvatskoj Studio smijeha čija je i direktorica, iznjedrila je više od 20 komičara/ki te organizirala i producirala više od 10.000 nastupa. Ima još razloga poput Regional stand up showova, raznih festivala, više od 500 odrađenih humanitarnih showova i još puno toga. Sudeći po svemu ovome, poziv na festival stigao je i više nego na pravu adresu.

Osim nastupa na International Comedy Festivalu u Amsterdamu i Leeuwardenu, Marina će odraditi i miniturneju po Europi pa će tako hrvatski humor odjekivati i u Muenchenu, Frankfurtu, Rotterdamu i Berlinu.

Marinin humor okarakteriziran je kao bez dlake na jeziku, no ono što prepoznaju svi je činjenica da Marina iskreno uživa u onom što radi. Nakon 13 godina građenja stand up scene u Hrvatskoj, bavljenja humorom, copywritingom, organizacijom raznih događanja, humanitarnim radom; nakon više od 2500 nastupa te više od 500.000 nasmijanih ljudi koji su gledali i slušali Marinu kroz sve ove godine, vrijeme je da Marina herojski osvoji i Europu. J. Kn.

Možda ste propustili...

IZVRSTAN ENO-GASTROFESTIVAL U OSIJEKU

WineOS kruna je svih vinskih manifestacija

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM “BOG POSTOJI, NJENO IME JE PETRUNIJA”

Koprodukcija na Berlinaleu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UMRO NAJSTARIJI ČOVJEK

Još u subotu je bio dobro, a sad ga više nema

2

SAJAM VJENČANJA U TC PORTANOVA OSIJEK

Zvijezde nosile reviju za pomoć djeci s autizmom

3

ODRŽANO 20. ZIMSKO SPREMANJE

U Antinu prikazana ljepota zimskog crkvenog ruva