Kultura
DHF:

Eksplozija filmske forme
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

Dani hrvatskog filma, koji se održavaju od 16. do 20. lipnja u Zagrebu, donose recentnu filmsku produkciju u raznim rodovima, među kojima se ističe konkurencija kratkih i srednjometražnih filmova, koja čini eksploziju filmske forme što je posljednjih nekoliko godina hrvatsku umjetnost proslavila na nizu najvećih svjetskih festivala.

Kratki i srednji metar u hrvatskoj kinematografiji osvojio je dosad mnoge prestižne nagrade, primjerice europske Oscare (Nagrade Europske filmske akademije) za Piknik Jure Pavlovića i Kokošku Une Gunjak. Trešnje i Belladonna Dubravke Turić igrale su u Cannesu, kao i Ciao mama Gorana Odvorčića i Veneciji. U konkurenciji Dana prikazat će se kratki radovi i nekih budućih zvijezda kratkog, ali i dugometražnog igranog filma (prošlogodišnji pobjednik DHF-a, Zvir Miroslava Sikavice, također je igrao u Cannesu, gdje je i nagrađen posebnim priznanjem).

Novi film Antonete Alamat Kusijanović U plavetnilo opisuje se kao prolog skorog dugometražnog prvijenca što će ga ta talentirana dubrovačka redateljica s američkom karijerom producirati u suradnji s Martinom Scorseseom. Film Marija Jurja Primorca, u kojem igraju Josip Lukić i Nikša Butijer, donosi rijetko viđeni ambijent - najvećim dijelom smještena je u kabinu Zagrebparkingova “pauka” i prati svakodnevicu povučenog protagonista kojemu se na fotografijama ukazuje Djevica Marija.

U novom filmu Alda Tardozzija Siguran let svjedočimo uglavnom komičnom, premda na trenutke i razotkrivajuće konfliktnom, obiteljskom sastanku rasporedu sjedenja na predstojećem obiteljskom putu u Australiju. Dio filmova koketira i sa žanrovskim elementima.

Marica Judite Gamulin prati čistačicu koja radi u luksuznom interijeru, u izvedbi Mirele Brekalo, koja odlučuje napustiti nezadovoljavajuću obiteljsku situaciju, u čemu joj pomaže prijateljica, menadžerica hotela, koja joj zakratko stavlja jednu sobu na raspolaganje.

Rekorderi natjecateljskog programa 27. DHF-a su namjenski filmovi, osobito glazbeni videospotovi, među kojima po broju dominiraju Marko Bičanić sa šest filmova te Karlo Vorih i Dalibor Barić sa po pet filmova. H

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike