Ekonomija
VRAĆANJE OBVEZNOG ČLANSTVA

U HPK-u se boje da ni prihod od 4,5 milijuna kuna neće biti dostatan
Objavljeno 11. lipnja, 2018.
Poljoprivredni obrti i tvrtke mogu postati dobrovoljni članovi HPK-a

Nakon šest godina novi zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, čiji je konačni prijedlog Vlada poslala Saboru, vraća obvezno članstvo OPG-ova u njoj, kao i obvezu plaćanja članarine.

Nakon što je ta obveza za mandata ministra Tihomira Jakovine ukinuta, HPK je završio na koljenima – izgubio je 95 posto članova pa se njihov broj ovih godina vrtio oko tisuću, no najcrnji scenarij kaže da ih nije bilo ni 600, a simboličan iznos u Komorinoj blagajni podebljavao se sa po 500 kuna iz državnog proračuna. Za to vrijeme poljoprivrednici su podijeljenog mišljenja oko vraćanja tih obveza u HPK, koji je pak prozivao da je obvezno članstvo i uplata komorskog doprinosa ukinuto jedino njoj od svih komora. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je ključni naglasak stavljen na OPG-ove.

Šest kuna mjesečno

- Za njih je uvedeno obvezno članstvo, na temelju Zakona o OPG-u, a obrtima i pravnim osobama ostavljeno da, uz obvezno članstvo u svojim komorama, mogu postati dobrovoljni članovi. Iznos mjesečne ili godišnje članarine i model plaćanja utvrdit će Skupština HPK-a, ističu u Ministarstvu. Maksimalna članarina bit će 72 kune godišnje, za što će obveznici primiti uplatnicu.

Na upit koliko će HPK sada uprihoditi od članarine i za što će taj novac biti korišten, predsjednik Mladen Jakopović poziva se na procjenu Ministarstva da će 62.000 OPG-ova, koji su u Upisniku, biti obvezni članovi Komore.

- Najviši iznos šest je kuna mjesečno po korisniku, što je ukupno 4,5 milijuna kuna godišnje, ako svi plate članarinu - kaže Jakopović, ali i izražava bojazan. - S obzirom na to da nema mehanizma za naplatu i ne postoje javne ovlasti, bojimo se kako ova priča udruživanja poljoprivrednih proizvođača opet nekome nije u interesu. Na žalost, ni taj iznos nije dostatan kako bi se pokrili svi troškovi, od međunarodnih članarina, koje iznose oko 1,5 milijuna kuna, do odlazaka poljoprivrednih proizvođača na povjerenstva i savjete u Ministarstvu, prijevode radnih dokumenta, od kojih su svi na engleskom, veća savjetodavna pomoć i adekvatna pravna pomoć te medijska promocija OPG-ova i njihovih proizvoda - navodi Jakopović.

Kada govori o međunarodnim članarinama, misli na članstvo u Copa Coegi, krovnoj EU organizaciji za poljoprivredu, koja zahtijeva visoke iznose.

Novi izbori

- Mi bismo voljeli pružiti pravnu, savjetodavnu, projektnu i promotivnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, da na jednom mjestu dobiju sve što im je potrebno i da imaju tim koji će braniti njihove interese. Pokušat ćemo, koliko to bude moguće, biti snažan predstavnik poljoprivrednih proizvođača, kao što su komore u Mađarskoj, Poljskoj, Francuskoj, Austriji. Sudjelujemo u radu 30 odbora EK, moramo se očitovati na svaki dokument o poljoprivredi na razini EU i 30 povjerenstava na razini Hrvatske te je bitno na koji se način prikupljaju informacije i kako se radi na terenu. OPG-ovi su najosjetljiviji i najviše nezaštićeni - ocjenjuje Jakopović.

– Najmanji je problem nešto platiti, no dovedeni smo pred gotov čin – ljudi u Komori već su odabrani, pa nemamo pravo glasa. Ništa nas se ne pita. Ako je to članstvo za 62.000 OPG-ova, onda to treba biti 62.000 glasova na izborima u HPK-u - kaže OPG-ovac Antun Golubović iz Đurića.

Nastavno na to, u Ministarstvu ističu da je HPK obavezan donijeti novi statut te provesti izbore najkasnije do kraja 2018., kako bi svi članovi mogli izići na izbore i birati svoje predstavnike ili biti izabrani za tijela Komore.

- Trenutno se na razini EU pregovara o sudbini poljoprivrede i što će se financirati te nije svejedno kako su proizvođači, posebno oni najosjetljiviji, organizirani za pregovore. Da ne spominjemo izrazito tešku situaciju na tržištu. Nije isto kada OPG ide sam ili u manjoj udruzi. Snaga koju dobivaju OPG-ovi kroz Komoru u mnogih koji su gledali samo svoje interese izazivala je strah i zato se godinama pružao velik otpor - rezimira Jakopović i smatra da “udruženi OPG-ovi mogu puno pridonijeti da stvari u poljoprivredi konačno krenu nabolje”.

Suzana ŽUPAN
Veliki imaju lobiste, a OPG-ovi svađom gube snagu

- Velike firme imaju lobiste i pravnike koji ne spavaju, a OPG-ovi se međusobno svađaju i dopuštaju da ih se stalno razdvaja, sa svakim danom zbog nedostatka informacija gube snagu, što stvara problem opstanka sela, ali i ugrožava nacionalnu sigurnost zemlje. HPK mora pomoći OPG-ovima da lokalni proizvodi budu broj jedan izbor potrošačima, da nova poljoprivredna politika i financije budu usmjerene na razvoj malih i srednjih OPG-ova, jednom riječju, da naši OPG-ovi budu strateški organizacijski oblik, čuvari sela i čuvari naših granica. Na žalost, predugo se radilo protiv manjih poduzetnika, hranilo se veće sustave čije negativne posljedice danas, na žalost, gledamo. Bez strateškog pozicioniranja OPG-ova nema povratka mladih, nema nacionalne sigurnosti i nema domaćih proizvoda - ističe Mladen Jakopović.

75

kuna godišnje iznosit će maksimalna članarina

62

tisuća OPG-ova je u Upisniku te bi svi trebali postati članovi HPK-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRAVEDNOST U LANCU OPSKRBE HRANOM

Europska komisija predložit će povećanje transparentnosti cijena

2

SAJAM OPG-OVA NA FAZOS-U

Dobro povezana znanost i struka

3

HRVATSKA NA DNU PO KVALITETI PODUZETNIČKE OKOLINE

Birokracija koči razvoj