Novosti
OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U BARANJI

Izručen Stevan Budač
Objavljeno 10. lipnja, 2018.

Republici Hrvatskoj je u petak, na temelju europskog uhidbenog naloga, Rumunjska izručila Stevana Budača (1967.), osumnjičenog da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba 90-ih počinio ratni zločin protiv civila u Baranji tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Pedesetjednogodišnji Stevan Budač, dvojni državljanin Hrvatske i Srbije, koji je 5. svibnja ove godine uhićen u Rumunjskoj, prepraćen je u zatvor u Osijeku, izvijestio MUP.

Osječki Županijski sud izdao je europski uhidbeni nalog, na temelju kojeg je optuženik Budač uhićen u Rumunjskoj, kada je ušao u tu državu. Budača se tereti da je od ljeta 1991. do jeseni 1995., u tada okupiranom baranjskom mjestu Batina, u Republici Hrvatskoj, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovao u zlostavljanju, protjerivanju i zastrašivanju tamošnjih Hrvata i Mađara. Optužnica ga tereti i da je 9. rujna 1991., zajedno s još jednom osobom, pucao i bacao granate na kuću jednog Hrvata, a osam dana poslije i da je s još dvojicom ispitivao i pretukao jednog civila, kojemu se od tada gubi svaki trag. Inače, Stevan Budač, optuženik za ratne zločine protiv civila, 2002. na osječkom je Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, no, Vrhovni sud RH ukinuo je presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. H

Možda ste propustili...