Svijet
OBOJICA “POBJEDNICI”

Posljednje pripreme za sastanak u Singapuru
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pripremaju se za svoj povijesni summit u utorak, a analitičari kažu kako će obje strane vjerojatno tvrditi da su pobijedile bez obzira na to što se dogodi iza zatvorenih vrata u Singapuru.

Što znači “pobjeda”, međutim, moglo bi biti pitanje kuta gledanja. Trump već dugo zahtijeva “potpuno, provjerljivo i nepovratno” ukidanje sjevernokorejskog nuklearnog programa prije postizanja bilo kakvog sporazuma s Kimom. Ipak, uoči prošlomjesečnog susreta s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae Inom u Bijeloj kući Trump je naslutio popustljivost oko tog pitanja kazavši da bi “svakako bilo bolje kada bi se (ukidanje nuklearnog programa dogodilo) u jednom koraku”. Vjerojatnije je, tvrde analitičari, kako bi dvije strane mogle dogovoriti postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje i moratorij na nuklearne i raketne pokuse. To bi omogućilo i Trumpu i Kimu da nakon sastanka ustvrde da su unaprijedili interese svojih zemalja kako to nikome prije njih nije uspjelo, smatraju analitičari.

“Za Sjevernu Koreju denuklearizacija je proces... polagano ukidanje nuklearnog programa u dužem razdoblju”, rekao je singapuski analitičar Bhubhindar Singh. “Možemo očekivati da (Sjeverna Koreja) neće pristati na potpuno nuklearno razoružavanje, bar ne u kratkom razdoblju”, kaže analitičar Graham Ong-Webb, koji drži da će Sjeverna Koreja nakon summita organizirati niz sastanaka na kojima će otezati i poduzimati parcijalne mjere u ukidanju nuklearnog programa.

Za sjevernokorejskog čelnika susret oči u oči s američkim predsjednikom pobjeda je sama po sebi, pothvat koji ni jednom sjevernokorejskom vođi dosad nije uspio. Kimov trenutak slave mogao bi biti već samo “ravnopravno rukovanje s čelnikom najmoćnije zemlje svijeta”, rekao je Hoo Chiew-Ping, stručnjak za Sjevernu Koreju na Malezijskom nacionalnom sveučilištu. Međutim, Hoo se slaže da će vjerojatni ishod summita biti sporazum u kojem će obje strane ustvrditi da su odnijele pobjedu. Kada bi Kim pristao dopustiti nuklearnim znanstvenicima i inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posjete nuklearna postrojenja u Jongbjonu, nastavio je Hoo, to bi za Trumpa bio najbolji sporazum.H

Važnija dobra predstava

Analitičarka Kim Duyeon kazala je da bi Trump mogao pokušati šarmirati Kima na sastanku, ne žureći se da postigne bilo kakav sporazum. “Ako Trump i Kim ne budu mogli postići sporazum 12. lipnja, dobar bi ishod mogao biti dogovor da će se ponovno sastati i tako zadržati pozitivno ozračje”, istaknula je. “Zasad se čini da su i Trump i Kim zainteresiraniji za dobru predstavu nego za sporazum koji bi riješio njihove brige”, dodala je. Stava je da je Kim Jong Un puno spremniji za summit od Trumpa. “On će biti pametan pregovarač i nastojat će ostvariti svoje maksimalističke zahtjeve a istodobno zadržati nuklearno oružje što je duže moguće”, dodala je.

Graham Ong-Webb

analitičar

Možemo očekivati da Sjeverna Koreja neće pristati na potpuno nuklearno razoružavanje, bar ne u kratkom razdoblju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KINA TVRDI DA SE DOGAĐAJU INOZEMNA MIJEŠANJA U HONG KONGU

Peking stoji iza čelnice Hong Konga

2

PREDSJEDNIK SAD-A KREĆE U KAMPANJU

Može li trgovac Donald Trump Americi prodati još četiri godine mandata

3

Johnsona podržao bivši suparnik