Autoglas
UTRKA SOLARNIH AUTOMOBILA

Najbrži je bolid osječke Elektrotehničke škole
Objavljeno 11. lipnja, 2018.
Priznanje Osječanima, ali i srednjoškolcima iz Sl. Broda i Nove Gradiške

Na šestoj utrci solarnih automobila - SOELA, koje su izradili učenici srednjih škola, održanoj u subotu u Sisku, najbrži je bio bolid Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka.

"Ova jedinstvena manifestacija razlog je za slavlje i čestitke, pa je treba još snažnije podržati. Projektu će potporu dati i Vlada, koja će uskoro na saborsku raspravu uputiti Prijedlog zakona o korištenju solarne energije. Posebne čestitke zaslužuje sisačka Tehnička škola kao organizator manifestacije", rekao je na otvorenju utrke ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćosić.

Među dosad najviše ekipa, njih 21, koje su sudjelovale u utrci, bile su i srednjoškolske ekipe iz Sevnice u Sloveniji i Posušja iz BiH, pa je utrka gradskim ulicama prvi put imala međunarodno obilježje.

Na startu se prvi put pojavila i jedna studentska ekipa sa svojim automobilom, koji su izradili studenti FERIT-a iz Osijeka. Uz njih, sudjelovale su ekipe srednjih škola iz Rijeke, Nove Gradiške, Slunja, Dubrovnika, Novske, Osijeka, Zadra, Ogulina, Slavonskog Broda, Kutine, Velike Gorice, Gospića i Siska.

U zadanoj konkurenciji najbrži je bio bolid Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka, koji je pobijedio i lani. Drugo je mjesto osvojio solarni automobil Školskog centra Krško iz Slovenije, a treće Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod. U slobodnoj konkurenciji pobijedila je Elektrotehnička škola iz Nove Gradiške. Pobjednicima je uz medalje pripao i veliki prijelazni pehar.

Pregledom tehničke dokumentacije, članovi Povjerenstva pohvalili su škole iz Slunja, Slavonskog Broda, Ogulina i Posušja, a kao poseban primjer istaknuta je škola iz Slovenije. Povjerenstvo za dizajn je kao najsavršenije i najopremljenije vozilo proglasilo bolid iz Slavonskog Broda.

Na završnoj svečanosti, kada su uručena priznanja i zahvalnice sudionicima, organizatorima, sponzorima i pokroviteljima, ravnatelj sisačke Tehničke škole Davor Malović pozvao je sudionike na 7. utrku za godinu dana. Izrazio je uvjerenje da će na njoj nastupiti i učenici škola koje nisu stigle završiti svoje bolide, pa su u Sisku bile kao promatrači. Hina

Možda ste propustili...