Regija
U KATOLIČKOM SURDUKU

Dobro posjećen peti Gator fest
Objavljeno 10. lipnja, 2018.

ZMAJEVAC/KNEŽEVI VINOGRADI - Ni kiša nije uspjela pokvariti peti Gator fest, koji je u ambijentu starog beljskog podruma u Kneževim Vinogradima te u zmajevačkom Katoličkom surduku organizirala Turistička zajednica Baranje u suradnji s Općinom Kneževi Vinogradi i Udrugom vinara Baranja. Nevrijeme, praćeno nezapamćenom grmljavinom, koje je u petak navečer pogodilo Baranju spriječilo je održavanje trećeg Wine&wolka, premda se na taj zanimljiv događaj prijavilo rekordnih 260 šetača s čašom iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Zbog kiše i blata organizatori su ga prolongirali, a termin održavanja bit će poznat danas. Krenimo od petka i Večeri vina u starom beljskom podrumu, tijekom koje su proglašena najbolja vina pristigla na ocjenjivanje u sklopu Gator festa. Pet vina dobilo je veliko zlato, a najviše bodova dobila je graševina iz 2016. tvrtke Perak iz Kutjeva. Iz beljskog podruma svi su se nakon dodjela diploma preselili u Batinu, točnije, caffe&wine bar Barique, podno Augustinčićeva spomenika Pobjedi. Uz prezentaciju vina Podruma Kolar, održan je koncert jazz i funky sastava Ariana Group Inc. Drugoga dana mjesto više tražilo se u podrumima i gatorima zmajevačkog Katoličkog surduka. Točile su se graševine, chardonayi, sauvignoni, cabarneti, frankovke, rosei i ostala vina, a gosti su se teško mogli odlučiti koje je bolje. Širio se miris langošica i kobasica, a u surduk je pristizalo sve više ljudi. Poprilično mnoštvo odslušala je koncert Valentine Gyerek acoustic dua i potom uživala u performansu s vatrom udruge Plantaža. Kad je pala noć, surduk je poprimio bajkovit izgled. Svi su podrumi i gatori bili obojeni specijalnim svjetlosnim efektima. Kulminiralo je kada je na pozornicu izišao Hari Mata Hari i starim hitovima zapalio više od 1000 ljudi.

Većina gostiju nakon koncerta preselila se u podrume (Kusić, Zajec, Josić, Čokot čarda, Svijetli dvor, Szabo, Pinkert, Kalazić...) na after partyje. Kući se nije išlo nikome, a u smještajnim kapacitetima u Katoličkom surduku i široj okolici mjesto se nije moglo dobiti. Gosti su na Gator fest pristigli s raznih strana Hrvatske i inozemstva. Došla je i skupina slovenskih novinara, na čelu s Metkom Bradetić, direktoricom slovenskog ureda Hrvatske turističke zajednice. Zapadni susjedi nisu skrivali oduševljenje vinsko-gastro-zabavnom manifestacijom u ovom dijelu Hrvatske. Raspoložen je bio i direktor TZ Baranje, Matej Perkušić, ne skrivajući zadovoljstvo velikim odzivom na Gator fest.

- I ovakvim manifestacijama možemo privući turiste i zadržati ih nekoliko dana u Baranji, što nam je cilj - istaknuo je Perkušić.I.Getto

Dodijeljena 31 zlatna diploma

Povjerenstvo je, među 65 vinskih uzoraka pristiglih na ocjenjivanje, dodijelilo 31 zlatnu diplomu. Vina Belje osvojila su sedam zlata, kao i Vina Kalazić. Pet zlata pripalo je Podrumima Kolar, Vinariji Pinkert četiri, Obiteljskim podrumima Josić i Zajec po dva. Po jedno zlato dodijeljeno je Svijetlim dvorima, Podrumu Szabo i Perak. Velike zlatne diplome osvojili su Vinarija Svijetli dvori za izbornu berbu graševine 2015., Obiteljski podrum Josić za cuvee iz 2015., OPG Đurinski iz Zaprešića za cuvee iz 2014. i traminac iz 2015. te Perak za graševinu iz 2015., koja je ujedno i šampion ocjenjivanja. Najboljom prošlogodišnjom graševinom postala je ona proizvedena u Podrumima Kolar.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike