Regija
NEMA SELA NAD BABINE GREDE

Najzaprega Franje Gregorovića
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

BABINA GREDA - Da “nema sela nad Babine Grede” iznova se potvrdilo manifestacijama Dani kulina, sira i vina, Konjima bijelcima i Bećafestom, koje su održane proteklog vikenda. Babogredci su ponovno pokazali što imaju i umiju, svoju tradiciju, raskoš i bogatstvo narodnog ruha i običaja te golemu ljubav prema konjima. Selom je prodefilirala povorka jahača i 24 svatovske zaprege, ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u tradicionalnom narodnim nošnjama. Na hipodromu ih je dočekao domaćin, općinski načelnik Josip Krnić.

- Nije istina da Hrvatska ne može bolje i da ne možemo i mi sami bolje. Moramo unijeti optimizam, pesimizam više ne smije stanovati u nama, jer za ovo što nam se događa i za iseljavanje krivica je pomalo na svima nama. Svi zajedno možemo i moramo napraviti bolje, da imamo Hrvatsku u kojoj ćemo svi dostojanstveno živjeti i koja će postati mjesto useljavanja, a ne iseljavanja - poručio je Krnić. U ime pokroviteljice manifestacije, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, 38. Konje bijelce otvorio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Izrazio je uvjerenje da će se kroz jasnu Strategiju razvoja VSŽ i Projekt Slavonija sačuvati selo i OPG-ove te istoku Hrvatske vratiti mjesto koje mu i pripada. Mladi Babogredci koji su se jučer u velikom broju okupili na manifestaciji zalog su opstojnosti sela, tradicije i narodnih običaja. Odlukom Prosudbene komisije, laskava titula najljepše svatovske zaprege ovogodišnje manifestacije pripala je Franji Gregoroviću iz Babine Grede. Posjetitelji su uživali i u natjecanju konjogojaca u drevnim disciplinama - sklapanju kola, vezanju repova, vožnji na paliji, teklićkom jahanju, a pobjednik je Krešo Petričević iz Babine Grede.

U sklopu krovne manifestacije “Nema sela nad Babine Grede” održani su i 4. Dani kulina, sira i vina koje je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. Na ovogodišnjoj kulenijadi bila su 43 uzorka iz svih pet slavonskih županija, a sudjelovalo je i 30 proizvođača sira. Održani su i brojni popratni sadržaji – stručno predavanje, natjecanje u spravljanju fiša, čobanca, Eko-etnogastrosajam... Babogredci i gosti sinoć su uživali u 7. Bećarfestu “Alaj ću se kerit i bećarit” koji je okupio 13 pjevačkih skupina i četiri tamburaška sastava. U svatovskom natpjevavanju progovorilo se o svim aktualnostima, od rupe buduće sportske dvorane u Babinoj Gredi, Istanbulske konvencije do turskih serija... M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike