Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (ASPALATHUS LINEARIS L.)

Crveni čaj napitak dugovječnosti
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

Druga imena za crveni čaj-grm su afrički čaj, crveni čaj, crveni grm, majčino čudo, rooibos, dok su strani nazivi na engleskom redbush, rotbusch, rooibos tea, na njemačkom rooibos-tee gesucht, slovenskom rdeči grm, srpskom crveni čaj, talijanskom la tisana di rotbush.

Prve važnije podatke o crvenom čaju zapisao je 1772. godine botaničar Carl Humberg. Nazivaju ga još i majčinim čudom, čudotvornim čajem koji hrani mozak, dušu i tijelo. To je trajna, razgranata grmolika biljka visine od 0,5 do 1,5 metara, zelenih dugačkih igličastih eliptičnih listova i žutih cvjetova koji poslije pocrvene. Miris i okus su aromatični. Raste i uzgaja se isključivo u Južnoafričkoj Republici. Beru se listovi i vrhovi biljke u cvatu. Listovi odstoje, fermentiraju i poprime crvenu boju. Ljekoviti sadržaj polifenoli, flavonoidi - aspalatin, polisaharidi, kvercetin, rutin, luteolin, željezo, kalij, natrij, kalcij, bakar, cink, magnezij, fluor, mangan.

Briga za zdravlje danas je imperativ svakog odgovornog čovjeka, pa on nastoji u svoj životni put ukomponirati zdrava i prirodna bogatstva okoline koja ga okružuje. Da to nije lako, pomalo smo svi toga svjesni. Na tom putu znanost nam svakodnevno nudi nove izazove u pogledu zdravog načina života, kao i upute za ispravnu preventivu.

Nove znanstvene spoznaje o ljekovitosti crvenog čaja pokazuju da nam osigurava izvrsne ljekovite učinke za suvremeni način života. Crveni čaj zasigurno je čaj budućnosti i čaj dugovječnosti. Da je to uistinu tako, potvrđuju istraživanja da crveni čaj, odnosno njegovi ljekoviti sastojci, u prvom redu polifenoli i flavonoidi, pružaju željenu preventivu i sigurnost u očuvanju zdravlja. Koncentracija aktivnih komponenti polifenola, koji djeluje kao antioksidans, u crvenom je čaju desetak puta veća nego u zelenom čaju, što osigurava uspjeh u borbi protiv slobodnih radikala.

Antioksidativno djelovanje crvenog čaja ima niz prednosti pred sličnim vrstama antioksidativnih biljaka i preparata (zeleni, crni čaj), i to ponajprije zato što ne sadrži kofein, pa ga možemo piti u većim količinama, a da ne djeluje štetno. Postotak tanina je nizak, što je iznimno važno za metabolizam jer tanini vežu mineralne komponente kao što su željezo, mikroelementi, te razni proteini, što u konačnici osigurava preventivu protiv danas najtežih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, tumori, anemije, slabost imunosustava, autoimune bolesti, brzo starenje, razne infekcije, alergije.

Aspalatin je najpoznatija komponenta flavonoida u crvenom čaju koji, kao antioksidans, osigurava zaštitu stanica od djelovanja slobodnih radikala, kao i zaštitu DNK koji je glavni sastojak stanične jezgre i nositelj nasljednih svojstava.

Antimutageno djelovanje crvenog čaja ponajprije koristi za zaustavljanje procesa starenja te za jačanje imunološkog sustava, jer omogućava zaštitu od propadanja, starenja ili oštećivanja zdravih stanica izazvanog nezdravom, brzom i neadekvatnom prehranom, štetnim djelovanjima okoliša, geopatogenim zračenjima, biosmogom, lošim negativnim mislima, stresom, ovisnostima... Impresivan je i sadržaj minerala kao što su kalij (nužan za rad metabolizma), kalcij (za kosti i zube), bakar i mangan (za metaboličke procese), fluor (za zube i kosti), cink (za rast stanica kože), magnezij (za živčani sustav i metaboličke procese), natrij (za održavanje ravnoteže kiselosti), željezo (za stvaranje crvenih krvnih zrnaca). I.Lesinger

l Čaj

(za navedene bolesti)

1 čajna žličica usitnjenih listova, 2 dl vode

l Priprema: Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon 15 minuta procijediti.

l Uporaba: Čaj piti topao ili hladan u količini od dvije do pet šalica na dan. Za preventivno djelovanje potrebno je piti najmanje dvije šalice čaja, a za terapijsko-kurativno djelovanje kod navedenih bolesti litru čaja na dan, koji pijemo umjesto vode. Čaj se može zasladiti medom ili šećerom, a može se dodati limunov ili neki drugi aromatični sok za što bolji okus, poput malinovca ili soka od jagode. Ako se čaj pije za jačanje organizma, pije se s medom i limunom.

Ljekovito djelovanje

Zapadna pučka i alopatska medicina preporučuju crveni čaj za dojenčad i djecu, posebice za djecu alergičnu na hranu i napitke koji izazivaju grčeve i tegobe sa želucem i probavom, za kupanje dojenčadi i djece, kod alergičnih pojava na koži, kožnih ekcema, sunčanih opeklina, kod bubrežnih tegoba izazvanih kamencima, kod nesanice, protiv visokog krvnog tlaka, kod masnoća u krvi, za eliminiranje mokraćne kiseline, kod reumatskih tegoba i gihta, kod kožnih nečistoća, za sedativno djelovanje i opuštanje, protiv razdražljivosti i ljutnje, stresa, melankolije, kod jetrenih tegoba, kod raznih parazita i nametnika u crijevima, kod AIDS-a, kod HIV-a, za prevenciju karcinoma i raznih tumora, kod bolesti mozga, kod cirkulacijskih bolesti, kod slabog imuniteta, kod debljine ili pretilosti, protiv glavobolje - migrene, kod srčanih bolesti, kod tegoba s respiratornim organima, kod dijabetesa, kod raznih rana, ozljeda, uboda i ugriza insekata i životinja. Kontraindikacije nisu poznate.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike