Regija
NOVI PROGRAM RASPOLAGANJA DRŽAVNIM POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM

629 hektara ide nekadašnjim vlasnicima, sve ostalo u zakup
Objavljeno 9. lipnja, 2018.

SLATINA - Nakon provedenog javnog uvida u prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Slatine i nakon što su zainteresirani poljoprivredni proizvođači podnijeli prigovore na taj prijedlog, a Gradsko vijeće razmotrilo i usvojilo Odluku o tim prigovorima, pred gradskim vijećnicima našao se novi prijedlog Programa.

Prema navedenom obrazloženju, „u periodu javnog uvida nisu bila dobivena sva uvjerenja i očitovanja potrebna za uvrštavanje određenih čestica u Program, stoga se povećala površina poljoprivrednoga zemljišta u vlasništvu države na području grada Slatine“. U novom Programu raspolaganja stoji da ta površina iznosi ukupno 2994 hektara, što je približno 13 hektara osobito vrijednog obradivoga tla više nego u prethodnom dokumentu. Vijećnici su dobili i CD s tabelarnim prikazom svih 4389 čestica pojedinačno, i s podacima o njihovu broju, površini, dosadašnjem i predviđenom obliku raspolaganja.

 

Osim po ukupnoj površini, novi prijedlog Programa raspolaganja razlikuje se od prethodnog i po površini predviđenoj za povrat nacionaliziranog zemljišta. Na žestoke kritike oporbe što u Programu nije predviđen niti jedan četvorni metar zemljišta za povrat, gradonačelnik kao predlagatelj Prijedloga uvrstio je u taj dokument 629 hektara određenih za povrat. Toliko je, naime, hektara poljoprivrednog zemljišta identificirano za povrat, jer Ured državne uprave ne može pouzdano utvrditi koliki se dio zahtjeva za povrat odnosi na poljoprivredno, a koliki dio na građevinsko zemljište, šume i šumsko zemljište, odnosno ne može dati točan podatak o površinama za povrat oduzete imovine.

  
Prema usklađenim podacima o dosadašnjem raspolaganju, u koncesiji se trenutačno nalazi 476 hektara, u zakupu su 142 hektara, u privremenom korištenju 872 hektara, a prodano je nešto manje od 16 hektara. Sada nisu ni u jednom obliku raspolaganja 1263 hektara. Osim površina određenih za povrat, 18,4 hektara određeno je za „ostale namjene“, a sve preostalo zemljište površine 2346,6 hektara određeno je za zakup.

 

Novi Program raspolaganja zemljištem sadrži maksimalnu površinu za zakup 75 hektara, prema odluci gradskih vijećnika donesenoj na sjednici održanoj četiri dana ranije. 
Oporba je ocijenila da je Program loše načinjen i konstatirala da su usvajanjem toga Programa oštećeni poljoprivrednici koji su bili zadovoljni prvim prijedlogom o 300 hektara kao maksimalnoj površini za zakup
.
– Tu je predstavnik malo većih poduzetnika i svi redovno vole ići puniti boce pjenušca u njegov podrum, ističemo da je Slatina grad prvoga hrvatskog pjenušca, a onda se takvim poduzetnicima koji imaju potencijala uskraćuje zemljište. Klub HDZ-a će biti suzdržan, a svaka daljnja odgovornost po ovom Programu raspolaganja zemljištem je vaša, rekla je Sanja Bošnjak u ime vijećnika koalicije HDZ-HSLS-HSP-a. Program je usvojen sa devet glasova vijećnika „za“ i sedam suzdržanih glasova.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike