Sport
JOŠ JEDAN SPEKTAKL U GRADSKOM VRTU

Susret u Osijeku važniji od onih u Splitu i/ili Zagrebu
Objavljeno 9. lipnja, 2018.
- Ne plasirati se na SP bila bi katastrofa - rekao je kapetan Zlatko Horvat

S možda nešto manje pompe nego što je to bilo prije, u Osijeku boravi hrvatska rukometna reprezentacija. Večeras (20 sati) u Gradskom vrtu odigrat će prvi susret kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo čiji su zajednički domaćini sljedeće godine Danska i Njemačka. Na putu prema SP-u stoji Crna Gora, sudionica Europskog prvenstva ove zime u Hrvatskoj s kojom su naši rukometaši uoči natjecanja kojemu smo bili domaćini odigrali prijateljsku utakmicu. Tada je bilo 25:22.

Dvaput po 60 minuta

Rezultat koji bi uveo nespokoj uoči uzvrata u četvrtak u Podgorici. Zato je o rezultatu koji bi ih zadovoljio uoči uzvrata kapetan Zlatko Horvat lakonski odgovorio:

- Što više, to bolje - nasmijao se jedan od najiskusnijih reprezentativaca.

- Moramo biti uvijek svjesni da nam predstoji još 60 minuta i da sigurno kompletan posao ne možemo odraditi u Osijeku. Ali to mu je posao. Za mene ovo je utakmica važnija čak i od onih susreta na Europskom prvenstvu. Tamo smo igrali završnicu velikog natjecanja, ali treba doći do tamo. Ne smijemo propustiti Svjetsko prvenstvo, bila bi to katastrofa i za buduće naše rezultate - pričao je Horvat hvaleći, naravno, uvjete u Osijeku.

Za što je ipak bio zadužen izbornik Lino Červar.

- Dolaskom u Osijek dokazali smo da nam je stalo igrati i u Slavoniji i u metropoli Slavonije. Uvijek smo ovdje dočekivani s puno simpatija, vidi se na svakom koraku u odnosu prema nama da se radi o nakon nogometne najpopularnijoj reprezentaciji u Hrvatskoj. I vi mediji imate svoju pozitivnu ulogu u stvaranju atmosfere i stoga vjerujem da će se ta pozitivna atmosfera pretočiti i na utakmici.

Vrlo je važna prva utakmica. Suparnik će biti hendikepiran bez najboljeg igrača Vuke Borozana, a u odnosu prema Europskom prvenstvu neće biti vratara Simića.

- Sve igrače oni mogu nadoknaditi. Pokazali su to na Europskom prvenstvu. Djeluju kao jak kolektiv, igraju jako dobru obranu, pokretljivo. Bit će važno da ne gubimo nepotrebno lopte. Veliki je fokus na ovu utakmicu. Vrlo je ozbiljno doživljavamo, pripremamo se odlično, naravno, izbornik misli da se može još bolje, ali to mu je posao - pričao je Horvat.

Silazak sa scene

Červar se sjetio jedne poslovice koja je u Italiji, posebno na Siciliji, malo izmijenjena.

- Vidim, suparnik nas hvali. A znate kako kažu Sicilijanci: Ne vjeruj suparniku koji darove nosi. Te se rečenice uvijek sjetim i često je izgovaram pred ovakve utakmice.

Prisjetio se Červar kako je nakon Europskog prvenstva, odlaskom Igora Vorija, završila jedna epizoda u hrvatskom rukometu. Od igrača osvajača svjetskog i olimpijskog naslova više nitko nije aktivan.

- Vori je postao direktor, moj prvi pomoćnik je Davor Dominiković. Znači, nastavljamo s poznatim licima, ali u drukčijim ulogama.

Dosta će novih, široj javnosti nepoznatih lica, biti večeras u Gradskom vrtu. Među njima dosta njih koje ćemo gledati idućih godina i koji će biti nositelji igre reprezentacije. No, 'ajmo prvo pobijediti Crnu Goru u Osijeku i onda što mirnije otputovati u Podgoricu.

Krešimir LACKOVIĆ
OTKAZ U DOGOVORU S DUVNJAKOM

Postavljeno je pitanje stanja Domagoja Duvnjaka. On je otkazao dolazak u Osijek, premda je posljednje utakmice čak igrao za Kiel.

- U kontaktu smo bili s njim i zaključili da je bolje dati priliku nekom zdravom nego nedovoljno zaliječenom igraču, bez obzira na to što se radi o lideru reprezentacije. On sigurno ne bi mogao dati ono što može. Muči se s tim koljenom, u Kielu ga Gislason također štedi. Cijelo vrijeme igra pod injekcijama i tretmanima i zato smo zaključili kako bi bilo bolje da se potpuno oporavi i da potpuno spreman bude za izazove koji nam dolaze - objasnio je Červar.

Problema s trbušnim zidom ima i Manuel Štrlek. On se odazvao pozivu i sigurno će stisnuti zube. Červar inače jučer nije još odlučio koje će od 20 nazočnih igrača uvrstiti večeras u zapisnik.

NISU BILI NA VATRENIMA

Plan je bio da hrvatski rukometaši jučer popodne odgledaju nogometni susret Hrvatska - Senegal u Gradskom vrtu. Međutim, od tog se plana odustalo. Ozbiljna je utakmica pred njima, pa su jučer popodne ipak zakazali još jedan trening. Malo ranije nego što je to bilo uobičajeno, pa će možda stići pogledati završnicu utakmice u susjednom sportskom objektu onome gdje treniraju i gdje će večeras ugostiti Crnu Goru.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

Najčitanije iz rubrike