Novosti
STRAH OD EPIDEMIJE OSPICA

Pedijatri: Cijepljenje sad traže i oni koji su mu se prije protivili
Objavljeno 9. lipnja, 2018.

U Nacionalnom referentnom laboratoriju za morbile i rubeolu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrđen je četvrti slučaj ospica ove godine. Kako je izvijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, četvrta je osoba epidemiološki povezana s prvim slučajem iz Dubrovnika, a protuepidemijske mjere i dalje se provode.

U Osječko-baranjskoj županiji ove godine zaraza ospicama nije zabilježena, no zdravstveni djelatnici i građani pozorno prate događanja na jugu Hrvatske.

Preventivne se mjere, kako doznajemo od dr. med. Jadranke Petrović-Schneider, provode i u pedijatrijskim ambulantama osječkog Doma zdravlja. Konkretno, u njezinoj ambulanti visok je postotak procijepljenosti djece u dobi od 12 mjeseci, što je u skladu s kalendarom cijepljenja, ali dolaze i roditelji mlađe djece.

- Ima roditelja koji žele cijepiti djecu iako nisu još navršila godinu dana, i to posebice sad kad mnogi odlaze na ljetovanje na more. Javljali su se roditelji čija su djeca navršila deset mjeseci, eventualno 11 i odlaze na more pa se raspituju mogu li se cijepiti ranije i mogu vam reći da su zabrinuti. Prema opisima MoPaRu cjepiva, moguće ga je dati u dobi između devet mjeseci života i godine dana, no imunogenost je slabija, odnosno organizam daje “slabiji odgovor”. Načelno se djeca mlađa od godine dana mogu cijepiti – pojasnila je dr. Petrović Schneider, dodajući da joj se u ambulantu javljaju i roditelji koji su do sada odbijali cijepiti svoju djecu, odnosno oni koji nisu skloni cijepljenju.

Unatoč takvoj situaciji, još uvijek ima roditelja koji odbijaju cijepiti dijete i naša sugovornica kaže da ih liječnici, što im je obveza, prijavljuju nadležnim službama Ministarstva zdravstva.

- Savjetujem svim roditeljima da se drže protokola cijepljenja i da im se djeca odazovu na zakazani termin na cijepljenje, pa neće biti nikakve brige. Na taj način stvara se kolektivna zaštita i mogućnosti širenja ospica nema, odnosno vrlo je mala – savjetuje ova osječka liječnica.

Kada je riječ o cijepljenju odraslih osoba, u županijskom Zavodu za javno zdravstvo od prof. dr. sc. Karla Kožula, voditelja tamošnje epidemiološke službe, doznajemo kako cjepiva ima dovoljno, ali i zahtjeva za cijepljenjem.

- Dolaze oni koji se nisu cijepili i kod nas to obave. Svatko u svom zdravstvenom kartonu može provjeriti podatak je li se cijepio ili ne. Onima koji se nikada nisu cijepili savjetujem da to učine, a oni koji jesu, ne trebaju dolaziti po naknadne doze cjepiva. Kad s godinama imunitet opadne, može se pojaviti bolest, no neće izazvati tešku kliničku sliku – pojašnjava dr. Kožul.

Od voditeljice obiteljske medicine osječkog Doma zdravlja, dr. Med. Nataše Stanišić doznajemo da cjepiva u ambulantama nema, kao ni zahtjeva odraslih za cijepljenjem ako nisu sigurni jesu li u djetinjstvu primili cjepivo.

U Osječko-baranjskoj županiji, prema izvješću o provedbi cijepljenja u 2017. godini, zabilježena je 87-postotna primarna procijepljenjost, a docjepljivanje MoPaRuom na razini je od 93,95 posto.

Marija MIHELIĆ/H

Milan Kujundžić

ministar zdravstva

IMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak kako se u Dubrovniku poduzimaju ozbiljne mjere kako ne bi došlo do širenja epidemije. “Sve što je više od tri oboljela može se nazvati epidemijom. To je relativno mali broj, ali zabrinjava zbog niske procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i objektivni rizik postoji”, rekao je Kujundžić. “Poduzimamo ozbiljne mjere s docjepljivanjem, davanjem imunoglobulina i izolacijama, tako da vjerujem da neće biti širenja. Međutim, sigurnosti nema, ima razloga za zabrinutost”, kazao je Kujundžić.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u