Novosti
RUMUNJSKA I BUGARSKA ODMAH

Hrvatska mora što prije u Schengen
Objavljeno 9. lipnja, 2018.

Rumunjska i Bugarska u Schengen trebaju ući odmah, a Hrvatska čim ispuni tehničke uvjete, ocijenio je Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, na međunarodnoj konferenciji “Schengen - postignuća i očekivanja” u Orašcu kod Dubrovnika. Konferencija je održana upravo u povodu priprema za pristup Hrvatske šengenskom prostoru, a organizirao ju je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

On je tom prilikom istaknuo kako Hrvatska geopolitičkim položajem mora pridonositi sigurnosti te joj je mjesto u Schengenu. “Potrebno je jačati povjerenje i sustave sigurnosti, a pitanje je političke mudrosti pronaći balans između jednog i drugog. Umjesto militarizacije, šengenizirajmo granice jer budućnost EU-a ovisi o nadograđenom, djelotvornom i proširenom Schengenu. Ulaskom Hrvatske u Schengen ukinuo bi se nadzor na tzv. unutarnjim granicama odnosno granicama Hrvatske prema članicama EU-a - Sloveniji i Mađarskoj. Također, Europljani svake godine u šengenskom prostoru ostvaruju oko 1,25 milijardi putovanja - to je posebno važno za Hrvatsku kao izrazito turističku zemlju jer većinu naših gostiju čine državljani EU-a koji će lakše, s manje kontrola i manje čekanja na granicama, moći doći u Hrvatsku”, istaknuo je Picula.

U svojoj videoporuci Avramopoulos je istaknuo i kako privremene kontrole na granici, koje je uvelo šest država članica EU-a, moraju biti privremene, a ne smiju biti trajne. “Potrebno je međusobno povjerenje, jer moramo Europu ostaviti otvorenom. Moramo ostvariti ravnotežu mobilnosti i sigurnosti”, rekao je. Potpredsjednik EP LIBE odbora i predsjednik Stranke europskih socijalista Sergei Stanišev pohvalio je Hrvatsku zbog dosad odlično obavljenog posla jer je tijekom izbjegličke krize bolje reagirala od nekih članica šengenske zone.I.Bošnjak

bORBA PROTIV RADIKALIZACIJE NAJBOLJA PROTUTERISTIČKA MJERA

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Ranko Ostojić rekao je kako trenutno stanje na granicama više nije Europska unija kakvu poznajemo i želimo. Naglasio je da je u EU prevladala sebičnost umjesto solidarnosti, a da migrante neće zaustaviti ni žice ni zidovi. U drugom panelu konferencije potpredsjednik Europskog parlamenta Ioan Mircea Pascu istaknuo je kako je Schengen stvoren da bi osigurao funkcioniranje jedinstvenog tržišta i da na terorizam treba odgovoriti borbom protiv radikalizacije, a ne ukidanjem Schengena.

Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru