Svijet
BRITANIJA ISTRAŽUJE

Gdje je streljivo koje je BiH 2016. prodala Saudijskoj Arabiji?
Objavljeno 9. lipnja, 2018.

Odbor za kontrolu naoružanja parlamenta Velike Britanije otvorio je istragu čiji je cilj utvrditi pod kojim je okolnostima Saudijskoj Arabiji isporučeno 30 milijuna metaka proizvedenih u tvornicama u Bosni i Hercegovini, prenijela je u petak Balkanska istraživačka mreža (BIRN) sa sjedištem u Sarajevu.

Taj portal, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u slučajevima ratnih zločina te organiziranog kriminala i korupcije, na svojim je mrežnim stranicama objavio kako je odbor britanskog parlamenta u srijedu od vlade u Londonu formalno zatražio dokumentaciju koja bi pojasnila okolnosti transakcije, koju smatraju problematičnom jer sumnjaju kako je dio streljiva podrijetlom iz BiH na taj način završio u rukama terorističkih skupina poput Islamske države.

Fokus istrage je na dozvolama za izvoz naoružanja i vojne opreme izdanima 2016.

Cijeli je slučaj otvoren kada su od vlasti Velike Britanije dva posrednika sa sjedištem u toj zemlji zatražila dopuštenje za posredovanje u provedbi bosanskohercegovačko-saudijskog dogovora o kupoprodaji streljiva.

Britanske su vlasti nakon višemjesečnog razmatranja odbile dati tražene suglasnosti, no streljivo iz BiH je i bez britanskih posrednika našlo put do Saudijske Arabije, i to u studenom 2015. i siječnju 2016. Britanske su pak vlasti procijenile, navodi BIRN, kako postoji “neprihvatljivi rizik” da će metci završiti u pogrešnim rukama, jer su sumnjale da je njihov krajnji korisnik Saudijska Arabija, kako je to predočeno u dokumentima.

Zastupnik opozicijske Laburističke stranke Lloyd Russell-Moyle u srijedu je kritizirao način na koji se vlada bavila ovim slučajem sugerirajući kako je ona svojim neodlučnim djelovanjem zapravo propustila priliku zaustaviti da streljivo “završi u rukama Islamske države i drugih skupina islamističke fronte”. BIRN podsjeća kako je “poznato” da je Saudijska Arabija prije preusmjeravala streljivo i oružje iz balkanskih zemalja svojim saveznicima u Siriji i Jemenu te je dovođena u vezu s dostavljanjem oružja islamističkim skupinama. Ministar za investicije u Odjelu za međunarodnu trgovinu Graham Stewart, koji je odgovoran za izdavanje izvoznih dozvola, kazao je kako su dozvole odbijene na temelju “promjera streljiva, veličine, vjerojatnog načina uporabe i niza drugih kriterija”.

Pola pošiljke iz BiH sastojalo se od metaka za automatske puške AK-47, oružje kojim se saudijske sigurnosne snage ne koriste često, no uobičajeno je na ratištima Sirije i Jemena. Stewart je priznao da njegov odjel nije kontaktirao BiH, ali je inzistirao da se Velika Britanija sada neće ispričavati jer je provela sve što je potrebno prije donošenja odluka. Russell-Moyle kritizirao je britansku vladu optuživši je kao suodgovornu za to što streljivo završava kod islamista u Siriji.Hina

I Hrvatska prodavala oružje

Istočnoeuropske zemlje, uključujući i Hrvatsku, proteklih godina diskretno su prodale više od milijardu eura vrijednog oružja zemljama na Bliskom istoku, za koje se zna da su prebacivale oružje u Siriju. Tisuće kalašnjikova, minobacačkih granata, raketnih lansera, protutenkovskog oružja i teških strojnica poslane su rutom s Balkanskog poluotoka na Arapski, hraneći tako krvavi građanski rat u Siriji. Otkrilo je to veliko istraživanje cijelog tima istraživačkih novinara Balkanske istraživačke novinarske mreže, a objavio je britanski Guardian. Podatci o izvozu oružja, izvješća UN-a, izvješća o kretanjima transportnih aviona i mnogi drugi dokumenti pokazali su kako se oružje iz BiH, Bugarske, Hrvatska, Češke, Crne Gore, Slovačke, Srbije i Rumunjske transportiralo na Bliski istok.

Možda ste propustili...

AGENCIJA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU

Kinez prvi put izabran za čelnika FAO-a

ŠOKANTNI PODATCI UJEDINJENIH NARODA

Dvije milijarde ljudi nema pitku vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPADAJU IZBJEGLICE I MUSLIMANE

U Njemačkoj raste broj ekstremnih desničara

2

I DALJE NAPETO U ZALJEVU

SAD izveo računalne napade na iranske lansirne sustave

3

AGENCIJA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU

Kinez prvi put izabran za čelnika FAO-a