Crna kronika
POŽAR U SRIJEMSKIM LAZAMA

Radnik iskrom čekića zapalio benzinske pare
Objavljeno 9. lipnja, 2018.
Izgorjela su dva stara automobila, nastala je šteta od samo nekoliko tisuća kuna

SRIJEMSKE LAZE  - Jedan automobil je izgorio, a drugi je oštećen u požaru koji je izbio u četvrtak oko 13 sati u dvorištu auto-mehaničarske radionice u ulici Branka Radičevića u Srijemskim Lazama.

- Požar je izbio na osobnom atomobilu Ford Escort te se proširio na Renault Clio koji je bio parkiran u blizini. Očevidom je utvrđeno, kako je požar nastao u trenutku kada je djelatnik auto-mehaničarskog obrta, uporabom čekića prilikom demontiranja kotača na Ford-u, stvorio iskru koja je izazvala zapaljenje para benzina i kisika. Obzirom na to da se radi o starim odjavljenim vozilima, po izjavi 24-godišnjeg vlasnika iz Srijemskih Laza, šteta iznosi nekoliko tisuća kuna. U požaru nitko nije ozlijeđen - doznajemo od Domagoja Džigumovića, glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Požar automobila ugasili su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Jankovci.

Koliko su benzinske pare opasne svjedoči i slučaj koji se zbio prije nešto manje od mjesec dana u Novoj Gradiški kada je 28-godišnjak zapalio svoj i dom svoje 69-godišnje bake. Mladić je u jednoj od prostorija kuće, dok je obavljao ličilačke radove, slučajno prolio benzin iz kanistra. U jednom trenutku mladić je pripalio cigaretu, a to je bilo dovoljno da se benzinke pare zapale. U požaru je bila lakše ozlijeđena 45-godišnjakinja koja se u tom trenutku zatekla u kući. Policija je, uz sudjelovanje inspektora zaštite od požara, u kući provela očevid. Nastala šteta u tom slučaju, bez stručne procjene, ocijenila se na više tisuća kuna. Ozlijeđena žena vozilom hitne pomoći prevezena je na hitni prijam Opće bolnice Nova Gradiška. Nakon ukazane liječničke pomoći, puštena je na kućnu njegu.

Prije nešto više od godinu dana, u Drenju Brdovečkom, na zagrebačkom području, 29-godišnjak je u garaži 59-godišnjaka vario na Opel Omegi. Uslijed varenja iskra je zapalila benzinske pare te je izbio požar koji je zahvatio automobil, garažu, inventar i moped. Šteta je iznosila oko 150.000 kuna.

Sandra LACIĆ
BENZIN LAKO HLAPI

Kako doznajemo iz Hrvatske vatrogasne zajednice, sve lako hlapive tekućine pa tako i benzin, brzo hlape, a njihove pare mogu se kretati prema izvoru paljenja. Dodir tih para s izvorom paljenja, odnosno plamenom, iskrom ili toplinom, može dovesti do naglog širenja plamena po cijeloj prostoriji, odnosno do eksplozivnog zapaljenja smjese para i zraka. Eksplozije mogu nastati zbog pregrijavanja posuda i spremnika sa zapaljivim tekućinama.

sreća

U POŽARU NITKO NIJE OZLIJEĐEN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIVEDEN 53-GODIŠNJAK

Lažne novčanice platio je - drogom

2

VARAŽDIN

Uvezli 560 tona otpada u Hrvatsku

3

NEPOPRAVLJIVI PROMETNI PREKRŠITELJ

U tri godine uhvaćen 34 puta bez dozvole