Kultura
GLAZBENA ŠKOLA OSIJEK

Dječji zbor starijega uzrasta u Tuzli je dobio prvu nagradu
Objavljeno 9. lipnja, 2018.
Posebnu nagradu ocjenjivačkog žirija zbor je dobio za najbolje izvedeno zborsko djelo iz razdoblja romantizma

TUZLA - Najnovija međunarodna nagrada za Glazbenu školu Franje Kuhača Osijek osvojena je u Tuzli na 3. međunarodnom šampionatu Lege Artis, na kojem su se okupila 23 pjevačka zbora iz sedam europskih zemalja.

U A kategoriji Dječji zbor starijeg uzrasta osvojio je prvu nagradu sa svojom dirigenticom Valerijom Fischbach, prof. savjetnicom, i korepetitorom prof. Igorom Rončevićem. Posebnu nagradu ocjenjivačkog žirija zbor je dobio za najbolje izvedeno zborsko djelo iz razdoblja romantizma (“Zbor vještica” iz opere “Macbeth” G. Verdija).

Iako zbor ima iza sebe dugi niz uspješnih nastupa (20 osvojenih nagrada, od toga 12 zlatnih plaketa), ovo je prvi nastup zbora izvan granica Hrvatske i već je uspio osvojiti visoku nagradu. Kao jedan od tri najbolje plasirana zbora u kategoriji, nastupao je i na završnoj Grand prix priredbi.

To je uistinu veliki uspjeh koji se pribraja nizu državnih i međunarodnih priznanja koje je dirigentica Fischbach osvajala sa zborom. Nastup i putovanje u Tuzlu realizirani su uz financijsku potporu Osječko-baranjske županije, a natjecanje je dio velikoga projekta GŠFK Osijek “Interkulturalni glazbeni susreti Osijeka i Tuzle”, koji se realizira u više faza u Osijeku i Tuzli, uz financijsku potporu Grada Osijeka i OBŽ-a.

Osim natjecateljskog dijela putovanja, drugi je dan boravka bio posvećen razgledanju kulturnih znamenitosti Tuzle, uključujući i vožnju popularnim gradskim “vozićem”.

Često se spominje u stručnim krugovima da je mlađi uzrast tinejdžera poseban izazov za skupno muziciranje, posebice troglasno, a dirigentica Fischbach ističe kako joj je rad s ovim uzrastom posebna radost – što nastupi zbora i dokazuju: visok stupanj interakcije s publikom stvara posebno ozračje ushita i radosti u koncertnoj dvorani. Zborski repertoar je raznolik i njeguje djela hrvatskih klasičnih skladatelja jednako kao i stranih, a nađu se i gospel obrade te pjesme iz žanra pop-kulture.

U Tuzli je nastupao još jedan zbor iz Hrvatske, Zbor osnovne glazbene škole pri OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Đakova, s dirigenticom Marijanom Matijević, koji je osvojiio 2. nagradu. N. Vek.

Fischbach

RAD S OVIM UZRASTOM POSEBNA JE RADOST

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike