Sport
NIŽNJI NOVGOROD

NiNo je bio zabranjeni grad
Objavljeno 8. lipnja, 2018.

Stanovnici Donjeg Novog Grada (prijevod s ruskog, nap. a.) svoje mjesto u kojemu živi 1,2 milijuna ljudi (prema popisu iz 2010.) nazivaju skraćenicom NiNo. Nije teško pogoditi zašto, a peti po veličini ruski grad osnovao je 1221. godine Jurij II., veliki vojvoda kneževine Vladimira. Na ušću rijeke Oke u Volgu sagradio je drvenu tvrđavu na kojoj je kasnije sagrađena nova i nazvana Kremlj. Ako vas to asocira na moskovski Kremlj, treba znati da Rusi svaku veliku tvrđavu nazivaju kremlj.

Nekad Gorki

Grad su nešto kasnije zauzeli Mongoli pa razorili Krimski Tatari. Od 1932. do 1990. zvao se Gorki prema sovjetskom pjesniku Maksimu Gorkom koji je u njemu rođen. Gorki je osnivač socijalističkog realizma, a da grad poput drugih ruskih gradova i gradića vrvi socrealističkim elementima, doista nije teško zaključiti. Već na ulasku u kolodvorsku zgradu na zidovima uočih socrealističke motive s vojnicima, radnicima, radnicama i nezaobilaznim drugom Lenjinom na vrhu koji se zrcalio poput Boga. Riječ je o važnom industrijskom i kulturnom središtu te sveučilišnom gradu. Sve one ruske Volge i Čajke koje još uvijek plivaju i lete ruskim cestama, svoj su život započele upravo ovdje - u tvornici GAZ, ponosu grada. NiNo ima i riječnu i zračnu luku te metro. Nemojte zaboraviti da postoji i Veliki Novgorod, ali je udaljen tisuću kilometara i ima dvostruko manje stanovnika!

U nekadašnji Gorki bio je protjeran ruski fizičar i disident Andrej Dmitrijevič Saharov koji je tu poslan u izolaciju. Tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća isticao je opasnost od nuklearnog rata između SAD-a i SSSR-a i zalagao se za obustavu nuklearnog naoružanja. Zalagao se za demokratizaciju SSSR-a, a 1975. mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir koju je primila supruga Jelena. Nakon što je osudio sovjetsku vojnu intervenciju u Afganistanu, protjeran je u Gorki, a s dolaskom Mihaila Gorbačova na vlast dopušten mu je povratak u Moskvu.

Otvoren za strance

Upravo je zbog Saharova Gorki bio zabranjeni grad i u njega nitko nije smio ući bez posebne dozvole, a posebice stranci. Na neki se način trebalo spriječiti njegovu komunikaciju sa svijetom, a padom komunizma, grad se opet otvara i objeručke dočekuje strane turiste te mu se vraća staro ime – Nižnji Novgorod. Jedan od razloga što je grad bio zabranjen za strance je i to što se u njegovim tvornicama puno toga proizvodilo za potrebe vojne i nuklearne industrije. Velika Volga ima veliko značenje za Nižnji koji je smješten u njezinoj dolini. Na Volgi postoje i riječni otoci, a u gradu postoji nekoliko manjih rijeka i jezera (pa i umjetno jezero Gorkovsko). Današnji najveći problem Novgoroda je ekološko onečišćenje zbog teške industrije, a obližnji grad Dzeržinsk zbog kemijskog zagađenja jedan je od najzagađenijih na svijetu!

Najljepši pogled na Volgu i njezino sljubljivanje je sa zidina Kremlja. A prije nego ugledate rijeke ljepotice, možete se diviti motornim vozilima, zrakoplovu i „podmornici“ iz Drugog svjetskog rata, a i spomenicima herojima. Upravo je taj mali muzej na otvorenom često mjesto koje turisti ne propuštaju. U gradu postoji i nekoliko kazališta i sportskih ledenih dvorana za hokej, a nogometni stadion na kojemu će se igrati i utakmice SP-a ima oko 45.000 mjesta. Ono što turiste može iznenaditi je da Novgorođani preko Volge pokatkad znaju proći i automobilom jer led bude izuzetno debeo, a kad nema leda, istom rijekom krstare brojni „kruzeri“ donoseći devize. Shopping i ispijanja obavljaju se u Pokrovskaja ulici ili Pokrovki. Krase ju obnovljene fasade, mnogi kafići, restorani i trgovine. I tamo se uvijek nešto događa, a privlačne cijene u restoranima lako vas namame.

Možda ste propustili...

ČETVRTA POBJEDA HRVATSKE NA SP-u

Lagana uvertira uoči “Furije”

ZAVRŠILO TENISKO DVORANSKO PRVENSTVO U OSIJEKU

Dora i Duje najbolji na Zelenom polju