Sport
KALINJINGRAD

Grad Kanta i jantara
Objavljeno 8. lipnja, 2018.

Kakva se samo sreća nasmiješila hrvatskim navijačima pa na utakmice SP-a u nogometu neće morati putovati tisuće i tisuće kilometara!

Grad Kalinjingrad leži na obalama rijeke Pregolje, odmah u blizini Poljske i Litve. Smješten na Baltičkom moru te je bliži mnogim europskim glavnim gradovima nego Moskvi. Iz njega razglednica prema Hrvatskoj i ostatku Europe putuje mjesecima i možda stigne do kraja Svjetskog prvenstva (jer se prvo otprema brodovima preko Moskve?!).

Baltička flota

Sjedište je tu Baltičke flote ratne mornarice (predluka Baltijsk s kojom je Kalinjingrad povezan 40-kilometarskim plovnim kanalom i koja se nikad ne zaledi, nap. a.). To je bila glavna luka i u vrijeme Hladnog rata u kojoj je bilo smješteno čak pola milijuna vojnika. Danas se procjenjuje negdje 30 tisuća. Ako budete u Kalinjingradu, pravi bi grijeh bio ne okupati se u Baltiku zajedno s labudovima i u slobodno vrijeme uživati u kvasu i votki. Kvas je, za one koji ne znaju, ruski narodni slaboalkoholni hladni napitak (ljeti se na ulici prodaje iz cisterni) dobiven fermentacijom raži i mljevenog ječma, raženog brašna i šećera, a zdrav je za one koji imaju problema s jetrom, gastritisom i povišenim krvnim tlakom. Sve do 1945. Kalinjingrad se zvao Kenigsberg i bio glavni grad Pruske (osnovan je 1255.), a tek nakon Drugog svjetskog rata mijenja ima po Mihailu Ivanoviču Kalinjinu, boljševičkom revolucionaru koji je vladao Sovjetskim Savezom od 1919. do 1946.

Nekad njemački grad

Nekad njemački grad, brzo postaje sovjetski, a i danas ima izuzetno geopolitičko značenje za Rusiju i mnogi ga nazivaju Putinovim trojanskim konjem jer se nalazi u srcu NATO saveza. Tijekom Drugog svjetskog rata stradalo više od 90 posto zgrada; od arhitektonskih spomenika ističu se ostatci dvorca iz 13. stoljeća, katedrala iz 14. stoljeća... Moderno izgrađeni Kalinjingrad nastavlja kulturnu tradiciju; sveučilište, znanstveno-istraživački institut za ribarstvo i oceanografiju Baltika, zoološki vrt... Na nekadašnjem sveučilištu Albertina (osnovano 1544., zatvoreno 1945.) predavao je i Immanuel Kant koji je u tom gradu i rođen. U gradu se do Drugog svjetskog rata nalazio veliki Pruski kraljevski dvorac, a svi Nijemci koji su tamo živjeli prisilno su iseljeni, a grad naselili iz ostalih republika SSSR-a. Na mjestu na kojemu se do rata nalazila kraljevska palača podignuta je zgrada od 22 kata, popularna Sovjetska kuća, proglašena najružnijom zgradom na ruskom području. Budući da se ispod nalazi mnogo tunela, zgrada je počela tonuti. Kalinjingrad u vrijeme SP-a neće biti preskup, cijene će biti bar 30 posto niže nego li u Hrvatskoj.

Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE ZA TENISKOG PRVAKA

Osijek po novi finale

WTA TURNIR U BIRMINGHAMU

Martić prvi put protiv Ostapenko

Najčitanije iz rubrike