Sport
RUSIJA UOČI SP-A

Sve se već vrti oko lopte
Objavljeno 8. lipnja, 2018.

Preostalo je tjedan dana do prvog sučeva zvižduka na čuvenom stadionu Lužnjiki. Nekad stadion Lenjin uz rijeku Moskvu (i danas je ispred glavnog ulaza njegov kip) bio je glavni stadion Olimpijskih igara 1980. godine koje su održane u vrijeme Hladnoga rata.

Suvremeni stadioni

Mundijal u Rusiji, prvi je u povijesti u nekoj od bivših država SSSR-a, natjecat će se 32 reprezentacije, odigrat će se 64 utakmice na 12 stadiona i u 11 gradova. Gradovi koji će ugostiti ponajbolje svjetske nogometaše su uz Moskvu (stadion Lužnjiki i Spartak) – Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov na Donu, Sankt Peterburg, Samara, Saransk, Soči, Volgograd i Jekaterineburg. Osim činjenice da će televizijske prijenose gledati milijarde ljudi diljem svijeta, bar je nekoliko milijuna onih najsretnijih koji će uživo pratiti susrete u Rusiji i posjetiti te gradove. Svi oni su preko internetske trgovine i lutrije uspjeli kupiti i ne tako jeftine ulaznice koje im ujedno služe i kao Fan ID – viza za ulazak u Rusku Federaciju. Stoga su se FIFA i Rusi odlučno suprostavili švercerima, pa i ulazak na stadion na tuđe ime nikako neće biti moguć. Problematične će navijače čekati strogi režim sankcioniranja. Svakodnevno u ruskim novinama objavljuje se “rat” huliganima, koji će svaki pokušaj ispada vjerojatno zapamtiti do kraja života pa stoga je svima apel na dostojno ponašanje.

Votka zna prevariti

Naravno, to ne znači da ne smiju degustirati alkoholna pića, posebno votku premda u krugu stadiona alkohol se neće moći prodavati. Trenutačno se boca votka (od pola litre) u ruskim supermarketima tijekom dana može kupiti i za četiri eura?! Noću je prodaja alkohola strogo zabranjena, a zabranjeno je i konzumiranje alkohola na javnim površinama. Ako vas policija zatekne da npr. u parku pijete limenku piva, može vas kazniti sa sedam eura!

Većina navijačica i navijača organizirano će krenuti put ruskih gradova čarter-letovima ili autobusom. Ima i takvih entuzijasta koji će na put autostopiranjem, motociklima, biciklima ili vlakovima. Za nositelja Fan ID-a prijevoz vlakovima je besplatan ako karte na vrijeme rezerviraju na posebnoj web-stranici.

Cijene otišle u nebo

Oko lopte vrti se velik novac. Nakon mjesec dana kada se svjetla stadiona ugase, gradovima domaćinima ostaju novi stadioni, nove ceste, hoteli i aerodromi. Tako je Rusija u nekoliko godina podigla kvalitetu života svojih građana, a ono čega se Rusi plaše su poskupljenja. Tečaj domaće valute rublja teško je predvidjeti. U doba međunarodnih sankcija svijeta prema Rusiji, rubalj je u jednom popodnevu oslabio desetak posto pa su promjene moguće. Prosječni Rus ne živi kao Amerikanac, plaće nisu ni slične, a troškovi života su niži. Ipak, pokatkad se čini da Moskva i Sankt Peterburg svojim cijenama troškova stanovanja i računa u restoranima pobjeđuju i London i New York?! Ako je sada tako, kako će tek biti u “danima ludila”. Bilo kako bilo, Rusija u vrijeme Svjetskog prvenstva neće biti jeftina destinacija. No, sigurno je, goste će na svakom koraku dočekati ljubazni ljudi, zgodne djevuške i tople slavenske duše. I vrhunski nogomet, druženje s navijačima iz cijeloga svijeta, pjesma Podmoskovske večeri i ispijanje votke protkane uspomenama.

MASKOTA VUK ZABIVAKA

Pasanca Fuleca sa SP-a u Brazilu iz 2014. te leoparda Zakumija iz Južne Afrike 2010. godine naslijedit će vuk Zabivaka, službena maskota Svjetskog prvenstva u Rusiji. Vuk je tako pobijedio medvjeda, koji nije bio čak ni u najužoj konkurenciji. U kojoj su bili mačka i tigar u astronautskoj opremi. Ipak, na svakom koraku i u svim vizualima već sada gledamo Zabivaku.

Možda ste propustili...

ŽRK OSIJEK KADROVSKI SE POJAČAO BIVŠIM EUROPSKIM I SVJETSKIM PRVAKOM

Jasmin Mrkonja novi trener i voditelj mlađih kategorija