Sport
ISLAND

Nisu to više “ribari”
Objavljeno 8. lipnja, 2018.

Island je suparnik kojeg najbolje poznajemo u skupini. Igrali smo s njima kvalifikacije za Rusiju i velikodušnom im, ni krivima, ni dužnima, prepustili prvo mjesto u njima.

Najjači će im adut biti to što ih opet nitko “ne doživljava” te njihova mentalna čistoća. Nemaju imperativa, jedini cilj im je, kako sami tvrde, “zabaviti se u Rusiji”. Zabavaljali su se i u Francuskoj na Euru pa su dogurali do četvrtfinala. Nisu sila, igraju ružan, ali svrhovit nogomet. Strašno su uporni, nikada se ne predaju i nemaju ništa protiv ako će 88 minuta čučati u obrani i onda riješavati utakmice nakon prekida. Tako su srušili nas, tako su okrenuli i Fince zabviši im dva pogotka u sudačkoj nadoknadi, u trenutku kada su gubili s 2:1. Borba i neustrašivost su im glavni aduti. Znalca imaju samo jednog Gylfija Sigurdssona, ostalo su “pružni radnici”, ali znaju što im je činiti. Zapravo, opasniji im je izgled i stav nego kvaliteta. Taj pogon može biti upotrebljiv, ali ne ide stalno i ne funkcionira protiv onih koji su spremni preuzeti rizik. Island nema ozbiljne napadačke moći, a u to smo se mogli uvjeriti i sami kada smo igrali protiv njih u kvalifikacijama u Reykjaviku. Međutim, mi ih tada jednostavno nismo željeli pobijediti. Zadovoljili smo se nekakvim bodom i na kraju - izgubili. Protiv Islanda nema čekanja i taktiziranja. Mora ih se napasti iz svih oružja i odmah. Tako da im se pokaže gdje su, a ako im labavim pristupom i neodlučnošću dopustiš rast morala i borbene energije, onda ti se ne piše dobro. U prijevodu treba ih kvalitetom ubiti u pojam, a ne im dopustiti da utakmicu odvuku tamo gdje oni hoće i pretvore je u bojno polje na kojem presuđuju mišići, a ne znanje. U tome su dobri, možda i najbolji. Skupina im sigurno odgovara jer su autsajderi, a kao takvi najbolje se osjećaju i ponašaju. Zatvore se i vrebaju. Sigurdsson ima jako opasan prekid i to će čekati za eventualno ugrožavanje suparničkih vrata. Takav nogomet znaju igrati, a daleko više muke imaju kada trebaju napadati. Vidjelo se u kvalifikacijama protiv Finske. Kod kuće su jedva izvukli živu glavu (3:2), a u Finskoj su poraženi. Opet stigli su u Rusiju kao prvi u skupini i koliko god ne izgledali opasno, ne smije ih se podcijeniti ni u bunilu. Mora ih se napasti, pritisnuti, ne dopustiti im da oni nameću svoj ritam i način igre. Bit će oni tvrd orah svima, u to se možete kladiti, ali izgledi za prolaz skupine nisu im preveliki, jer u Rusiji idu samo dva prvoplasirana, za razliku od Eura u Francuskoj gdje samo najlošiji treći nije ušao u nokaut-fazu turnira.

Najvjerojatniji sastav

4-4-2

Halldorsson - Saevarsson, Arnason, R.Sigurdsson, Skulason, Gudmundsson, Gunnarsson, B.Bjarnason, Gislason, G.Sigurdsson, Finnbogasson.

IZBORNIK
HEIMIR HALLGRIMSSON

Heimir Hallgrimsson sjeo je na izborničku klupu nakon velikog uspjeha na Euru 2016., u Francuskoj, koji je Islandu donio njegov mentor Šveđanin Lars Lagerbäcka. Pet je godina Hallgrimsson bio Šveđaninu pomoćnik, učio, upijao i tijekom kvalifikacija za Rusiju pokazao se kao odličan učenik, jer je prvi put u povijesti odveo Islanđane na završnicu svjetske nogometne smotre. Zanimljivo, prije negoli je došao u reprezentaciju kod Lagerbäcka radio je u ženskom nogometu. Tipičan skandinavski način rada koji potvrđuje kako se sve može naučiti ako si uporan i predan svom zadatku. Bez značajnije nogometne karijere, igrao je u lokalnim klubovima IBV, Hottur, Smastund i KFS, a kao igrač počeo je prvo trenirati djevojke. Inače je po zanimanju stomatolog. Vjerujemo da za njega neće biti posla za vrijeme SP-a.

Možda ste propustili...