Sport
SJEĆANJA: BRAZIL, 2014.

Danijel Pranjić: Bolje bi ispalo da nismo na kraju razbili Kamerun
Objavljeno 8. lipnja, 2018.

Nakon kiksa i propuštanja Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi “kockasti” su se na svjetsku smotru vratili 2014. u Brazilu. Niko Kovač i “vatreni” u zemlju nogometa, sambe i lijepih žena ispraćeni su s brdom nada, maštalo se i pričalo o velikim stvarima i rezultatima, letjeli smo visoko, a onda u dalekom Brazilu bolno pali.

Momčad sjajnih pojedinaca je podbacila i nije otišla dalje od skupine. Dio Kovačeve momčadi u Brazilu bio je i Danijel Pranjić, čovjek kojemu prije Ante Čačić a sada Zlatko Dalić još nisu pronašli pravu i stalnu zamjenu na lijevoj strani momčadi.

- Taj Brazil 2014. bio je jedno veliko iskustvo, igraš svjetsko prvenstvo, i to u zemlji nogometa, to je stvarno nešto posebno. Meni se ostvario jedan san, zaigrao sam nogomet na brazilskim travnjacima - kaže Pranjić, kojemu je SP 2014. bio prvi i jedini nastup na svjetskoj smotri.

Dječački san

Pranjiću bi doživljaj bio još veći da je zaigrao na otvaranju World Cupa protiv peterostrukog svjetskog prvaka i domaćina Brazila. Procjenjuje se kako je tu utakmicu gledalo oko dvije milijarde ljudi, a među gledateljima je bio i Pranjić, koji nije mogao na travnjak Arene Corinthians zbog ozljede.

- Eto, to se zove pravi peh. Otvaranje SP-a, i to protiv Brazila, a ja ne mogu igrati. U prethodnoj prijateljskoj utakmici, protiv Australije, ozlijedio sam zglob, pa sam morao propustiti ogled s Neymarom i društvom.

Inače, Hrvatska je tu utakmicu izgubila 3:1, a predstava “vatrenih” bila je bolja od konačnog rezultata. Kad se lomilo, ukazao se sudac Nishimura i malo pogurao Brazilce s dvojbenim jedanaestercom.

- Pa to je Brazil, i još domaćin. Pobijedili su nas, a moglo je završiti i drukčije.

Pranjićev zglob bio je bolje, pa je zaigrao u drugoj utakmici, protiv Kameruna. U teškim i gotovo nemogućim uvjetima za igru, usred amazonske prašume, Olić, Perišić i Mandžukić (2) zabili su pogotke, a Hrvatska taj susret dobila s visokih 4:0.

- Možda bi bilo bolje da smo pobijedili ali manje uvjerljivo. Visokih 4:0 nas je sve zajedno malo ponijelo... A nije trebalo, na velikim je natjecanjima važno ostati hladne glave i usredotočen. Trebali smo na tom SP-u otići daleko, ali nakon teške utakmice i razočaranja protiv Brazila, pa uvjerljive pobjede nad Kamerunom malo smo se ispuhali. Na žalost, imali smo jako dobru momčad, ali nije išlo.

Svi podbacili

Nakon “kantanja” Kamerunaca domovina i dijaspora su vrile. Ambicije su još porasle, od Kovačevih trupa tražilo se najmanje polufinale, ali uglavnom se govorilo “mi smo momčad za finale”... No došao je posljednji susret u skupini, suparnik je bio Meksiko, a za osminu finala trebala nam je pobjeda. Hrvatska na svjetskim smotrama uvijek gubi posljednji susret u skupini, tradicija je nastavljena i u Brazilu, lijep i ugodan hrvatski san prekinuli su Meksikanci i pobjedom od 3:1 prerano nas poslali kući.

- Jako teška utakmica, budi loša sjećanja. Uoči susreta svi smo u svlačionici bili pozitivni, izišli smo na teren sa samo jednom željom - pobijediti Meksiko. I bili smo uvjereni da ćemo dobiti, a onda smo svi redom podbacili. Nakon utakmice nije nam bilo jasno što se dogodilo, ali dogodio se težak poraz i razočaranje. Mislim da je naš izbornik Niko Kovač iz te utakmice puno naučio, što se vidjelo u njegovu daljnjem trenerskom radu - dodao je Pranjić, kojemu je SP u Brazilu bio prvi i jedini nastup na World Cupu, ali i posljednje veliko reprezentativno natjecanje. Ostao je još kratko vrijeme među “vatrenima”, a onda ga, 2016., Ante Čačić više nije zvao. Karijeru u “kockastom” dresu završio je tiho, nakon 58 nastupa i jednog pogotka tijekom dvanaest reprezentativnih godina.

Ivana LIOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike