Crna kronika
OLUJNO NEVRIJEME

Zbog udara gromova četiri požara u Slavoniji
Objavljeno 8. lipnja, 2018.

PRIVLAKA

U srijedu oko 21 sat izbio je požar na tavanu i krovištu zgrade u ulici Faličevci 7, u središtu Privlake. Požar su ugasili vatrogasci DVD-a Privlaka, DVD-a Otok i JVP-a Grada Vinkovaca, priopćila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Riječ je o zgradi nekadašnjeg Doma kulture u vlasništvu Općine Privlaka, koja je napuštena pa nitko nije ozlijeđen. Gotovo u isto vrijeme izbio je požar i na stambenoj građevini Zdravka Perkovića u Gajevoj 15 u Nuštru, a ni ondje nije bilo ozlijeđenih. U oba požara, pokazao je očevid, uzrok je bio grom, jer u to je vrijeme istočni dio Vukovarsko-srijemske županije zahvatilo olujno nevrijeme s grmaljavinom.

Samo dvije minute nakon ponoći grom je udario i u bor u Vukovarskoj ulici u Mirkovcima. Požar se s bora proširio na električne instalacije kuće iza njega. Ovaj požar ugasili su vinkovački profesionalni vatrogasci.

U ovoj godini, zaključno sa 7. lipnja, u najistočnijoj županiji bilo je 39 požara, a najčešći uzroci su nehaj i neopreznost, kratki spoj na električnim instalacijama, konstrukcijski nedostatci i neodržavanje dimnjaka, pirotehnička sredstva, udar groma, kao što je to bilo u srijedu u Privlaci i Nuštru, nestručna upotreba radnih strojeva i uređaja, paljenje – najčešće zapaljivom tekućinom i drugo.

Od tih 39 požara 29 ih je bilo na građevinama gdje nije obvezan inspekcijski nadzor, tri su požara bila na otvorenom prostoru, gdje je nastala materijalna šteta od 473.500 kuna i sedam na motornom vozilu uz materijalnu štetu od 777 tisuća kuna – ukupna šteta je 1.250.500 kuna.

Kako nam je rekao Mato Žulj, voditelj Inspektorata unutarnjih poslova PU vukovarsko-srijemske, u ovogodišnjim požarima jedna je osoba poginula, a tri su ozlijeđene. U policijskoj statistici stoji da do sada u ovoj godini nitko nije optužen za izazivanje požara niti je protiv nekoga podnesen prekršajni nalog.

Miroslav FLEGO
GROM UDARIO U stog SIJENa

Tijekom grmljavinskog nevremena, u srijedu oko 23 sati, grom je zapalio stog sijena u dvorištu obiteljske kuće u Ulici braće Radića u Strizivojni u Osječko-baranjskoj županiji. Materijalna šteta iznosi više stotina kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike