TvObzor
SPORTSKI TIM HRT-a

Svjetsko prvenstvo zahtijeva mnogo truda, napora i stresa, ali spremni smo!
Objavljeno 8. lipnja, 2018.
NOGOMET JE NAJPOPULARNIJI SPORT, GLEDATELJI I FANOVI MNOGO ZNAJU I INFORMIRANI SU, STOGA NEMAMO PRAVO NA POGREŠKU U PRIJENOSU

Trojica od sedmorice komentatora Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, poznata lica Sportskog programa HRT-a Marko Šapit, Robert Jelavić i Luka Petrinec, otkrili su nam najveće izazove rada na tako važnom događaju te prognozirali utakmice. I dok Šapit priznaje da mu je, kad ne radi, utakmice najdraže pratiti iz udobnosti vlastita doma sa sinom Lukom, Jelavić i Petrinec bodre “vatrene” u društvu prijatelja.

Intenzivne pripreme

Samo još nekoliko dana dijeli nas od početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Kako ste se i koliko dugo pripremali?

RJ: Pripreme za veliko natjecanje nekako počinju istovremeno s početkom kvalifikacija za tu nogometnu smotru. U rujnu 2016. odigrane su prve utakmice europskog dijela kvalifikacija i otprilike u to vrijeme krenula je i moja priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Pogledati što više utakmica od samog početka kvalifikacija za mene je definitivno najbolja priprema. U svakoj utakmici imate priliku saznati nešto novo, taktičke zamisli izbornika, uvijek se pojavljuju neki novi mladi igrači, posebice u reprezentacijama koje ne pripadaju u sam svjetski vrh. Priprema za Svjetsko prvenstvo kompleksnija je nego priprema za Europsko. Kako se približava SP, pripreme su sve intenzivnije. Posljednje su pripremne utakmice najvažnije. Specijalizirani hrvatski i strani portali neiscrpan su izvor informacija.

LP: Riječ je o najvećem sportskom događaju u 2018., ali i najvećem nogometnom natjecanju i naravno da je priprema izuzetno važna, ali i dugotrajna. Iz dana u dan nešto novo naučim, pročitam i zabilježim. Ima strašno mnogo informacija od kojih je ključno napraviti selekciju te ono najvažnije i najzanimljivije prenijeti našim gledateljima.

MŠ: Nema nekog određenog vremenskog razdoblja. Ovo su natjecanja i poslovi za koje se zapravo pripremate cijelu karijeru, odnosno na svakodnevnoj bazi. Naravno da će se sada pripreme i razne analize pojačati, a onda i nastaviti tijekom prvenstva.

Koliko se tempo rada tijekom SP-a razlikuje od standardnog posla u redakciji?

RJ: Razlikuje se dosta, to je razdoblje u kojem jednostavno morate “potegnuti”. Posla je mnogo, svatko od nas zna svoje zadatke i svi se trudimo dati najbolje od sebe. Kao i u svakom poslu, ima dobrih i loših trenutaka, ali oni dobri prevladavaju i to je najbitnije.

LP: Kad radite na takvim velikim projektima, fokusirani ste samo na to i radnog vremena nema. Tempo je ubitačan, praktički mjesec dana nema slobodnog dana. No meni, kojem će ovo biti prvo Svjetsko nogometno prvenstvo kao komentatoru, to je velik izazov, ali i prilika, pa mi takav tempo i način rada nisu nikakav problem.

MŠ: Ovakvo natjecanje i ovakav posao traže mnogo više truda, napora i stresa, naravno i radnog vremena u odnosu prema uobičajenom radnom danu. Ovdje je akcija non-stop i na takav ritam morate biti spremni.

Zamke i iznenađenja

Koji su najveći izazovi rada na takvom događaju, na što morate biti spremni?

RJ: Velik je izazov ostati koncentriran od prvog do posljednjeg dana, posebice pred kraj prvenstva. Svaki pad koncentracije može značiti i neki gaf koji vas može obilježiti u daljnjoj karijeri. Prilikom vođenja i uređivanja emisija morate biti spremni na stalne promjene sadržaja. To je živi proces, nove informacije stižu iz minute u minutu, a naš je cilj biti aktualnima, kako bi naši gledatelji u posebnoj emisiji “Zabivaka” mogli dobiti pravovremenu i točnu informaciju.

LP: Meni, kao sportskom novinaru i velikom ljubitelju nogometa, ovo je najveći izazov u dosadašnjoj novinarskoj karijeri. Nogomet je najpopularniji sport, gledatelji i fanovi mnogo znaju i informirani su, stoga nemamo pravo na pogrešku u prijenosu.

MŠ: Ako sam komentator, što mi je osobno draži i lakši posao, ovisim sam o sebi, nekakav dnevni ritam mi je već poznat i važno je da sam odradio pravu pripremu te da za tih dva sata prijenosa budem maksimalno koncentriran. Posao urednika i voditelja emisije osobno mi je manje drag i jednostavno zahtjevniji. Mnogo je tu stvari koje gledateljima ostaju skrivene, a moguće zamke i iznenađenja znatno su veće.

“Vatreni” na nadolazećem SP-u u borbu za dobar plasman kreću utakmicom protiv Nigerije, reprezentacijom s kojom dosad nisu igrali službenu utakmicu. Kako predviđate taj susret?

RJ: Prva je utakmica najvažnija i najteža na velikom natjecanju. Nigerija je prema prognozama naš izravni konkurent za prolazak u knock-out fazu. Pobjeda protiv Nigerije Hrvatskoj donosi mir za nastavak natjecanja. S tri boda iz te utakmice, Hrvatska bi dobila dodatno samopouzdanje uoči Argentine. Uz dužno poštovanje prema Nigeriji, u toj će utakmici sve ovisiti o Hrvatskoj. Kvalitetnija smo reprezentacija u svim segmentima - i individualna kvaliteta na našoj je strani i taktički smo zreliji.

LP: Afrikanci su neugodan i opasan protivnik. Imaju jako dobru reprezentaciju, pokriveni su na svim pozicijama s kvalitetnim igračima. Tipična afrička reprezentacija - trkački jaka, tehnički dobra, ali taktika je ono što im je najveći hendikep već niz godina. Otvarajući su dvoboji gotovo uvijek najteži zbog nervoze i prilagodbe, ali i ključni za nastavak natjecanja. Nadam se da će Hrvatska pobjednički krenuti u Rusiji.

MŠ: Uz dužno poštovanje prema Nigeriji, to je utakmica u kojoj Hrvatska mora voditi glavnu riječ. U takvom turnirskom sustavu natjecanja, strahovito je važno dobro krenuti. Stoga oprezno, ali hrabro po tri boda.

Kvaliteta i iskustvo

S druge strane, s Islandom će nam ovo biti sedmi susret, a s Argentinom peti. Možete li, sudeći prema prethodnim (ne)uspjesima, analizirati i te dvije utakmice?

RJ: O ishodu utakmice protiv Nigerije uvelike će ovisiti rasplet u tim dvjema utakmicama. Zapravo se utakmice protiv Argentine najmanje pribojavam. “Vatreni” gotovo uvijek najbolje utakmice odigraju protiv najboljih reprezentacija. Hoće li Hrvatska pobijediti moćnu Argentinu, ovisi o mnogo faktora. Mišljenja sam da ćemo u tom susretu prikazati dobru igru. Što se tiče Islanda, našeg prijatelja iz kvalifikacija, oni će teško ponoviti EP u Francuskoj. Pobijedili su nas u Rejkjaviku, mislim da to ne mogu ponoviti u Rusiji. Izbornik Zlatko Dalić uz pomoć svog stručnog stožera dobro će ih proučiti. Sve osim pobjede Hrvatske bilo bi veliko iznenađenje.

LP: Island je organizirana i borbena reprezentacija, koja u svojim redovima ima nekoliko vrlo dobrih pojedinaca, ali mislim da smo protiv njih favoriti. Kvaliteta i iskustvo na našoj su strani. Proteklih godina igrali smo dosta protiv njih i mislim da imamo velike šanse. Što se tiče Argentine, tu je priča malo drugačija, bar što se favorita na papiru tiče, ali imam neki osjećaj da ćemo baš protiv njih odigrati najbolju utakmicu u grupnoj fazi i izići neporaženi. Usudio bih se reći i pobijediti. Evo, prognoziram 2:1 za Hrvatsku!

MŠ: Tu će mnogo toga ovisiti o prvoj, odnosno drugoj utakmici u skupini. S tri boda protiv Nigerije, daleko je lakše ući u dvoboj s Argentinom, nego čupati se i spašavati s Messijem i društvom. Za Island je uistinu nezahvalno bilo što prognozirati.

Da ste izbornik, koje biste stvari promijenili u odnosu prema Svjetskom prvenstvu 2014.?

RJ: Teško je uspoređivati, četiri je godine dugo razdoblje. I tada smo imali odličnog izbornika - Niku Kovača, koji je svojim “njemačkim” metodama stege i discipline pokušao izvući najbolje od igrača. Mislim da je to trebao raditi postepenije i učinak bi bio kvalitetniji. Igrači su fizički i psihički iscrpljeni nakon napornih klupskih sezona pa treba naći pravu mjeru.

LP: Reprezentacija je gotovo ista kao i prije četiri godine u Brazilu. Neki su igrači sazreli i postali nositeljima igre u svojim klubovima. Ono što nam treba je dobra atmosfera, jer kvalitetu imamo. Mislim da će izbornik Dalić to dobro posložiti i da ćemo izgledati puno bolje nego u Brazilu prije četiri godine.

MŠ: Zlatku Daliću mogu jedino poželjeti puno sreće i zdravlja, savjetnika i “savjetnika” ionako ima previše.

Razgovarao: Adrian ANDREJEKFoto: Krasnodar PERŠUN/HRT
Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike